szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A polgármester szerint összeomlanának, ha még több pénzt vonna el az önkormányzatoktól Parragh László javaslata nyomán a kormány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Igaz az, amit a koronavírus okozta betegségről mondanak, ebből a fertőzésből hosszú a felépülés – nyilatkozta Pikó András VIII. kerületi polgármester a 168 Órának, miután koronavírus-fertőzését követően nemrég kiengedték a kórházból. A fizikai igénybevételtől távol kell tartania magát, mert még nincs egészen jól – magyarázta –, de azért dolgozik.

Pikó a Szent László Kórház infektológiáján, a Covid-osztályon volt, intenzívre nem került. Hozzátette viszont:

Volt egy-két nap, amikor esélyem volt arra, hogy áttolnak az intenzív osztályra.”

Balogh Lajos „Paci” józsefvárosi önkormányzati képviselő, roma aktivista haláláról is nyilatkozott Pikó. Mint mondta, nincs nap, hogy ne gondolna rá.

Ha nincs a fejemben ez a történet, hogy jobbulás után bármikor visszaeshetsz, nem fekszem be, mert a kórháztól mindig rettegtem”

– mondta a lapnak. A kórházban ugyanolyan ellátást kapott, mint bárki más – hangsúlyozta. A polgármester szerint tényleg igaz, hogy az egészségügy pengeélen táncol. A legnagyobb veszélyben szerinte az egészségügyi személyzet van, és nagyon érezhető, ha éppen kiesnek páran közülük. Pikó az egészségügyi dolgozókkal is beszélgetett, amíg kórházban volt. Mint mondta, szinte mindnek volt külföldi állásajánlata. Úgy fogalmazott, az eszük azt mondaná, menjenek, a szívük pedig, hogy maradjanak:

A betegek közt arat a halál. Saját természetes érdekük ütközik a hivatásrendi ethosszal. Nem irigylem őket.”

A koronavírust Pikó fiai és felesége is elkapták. Mint mondta, ezután „az itthonlét most valóban újrakezdés”, máshogy látja a világot:

Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek.”

Az önkormányzatokat sújtó megszorításokról azt mondta, a második kormányzati intézkedési hullámig 24-ből 3,5 milliárd forint elvesztésével számolt Józsefváros, ami elment a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre és az adóveszteségre. A parkolási díj hiánya rátesz még 250-300 milliót, eközben vészesen csökkennek az iparűzési adók. Ha utóbbit Parragh László javaslata nyomán még jobban megcsapolja a kormány, az szerinte az önkormányzatok összeomlását jelentené.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

A szegedi rektor már tudja, kit ültetnek föléjük

A szegedi rektor már tudja, kit ültetnek föléjük

„Csak nagyon kevesen érezték azt, hogy tenniük kell valamit a zsidók érdekében”

„Csak nagyon kevesen érezték azt, hogy tenniük kell valamit a zsidók érdekében”