szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1258-an szegték meg a kijárási tilalmat a hétvégén. A kormányzat december elején dönt majd róla, milyen intézkedések lesznek érvényben az ünnepekkor – ez volt az operatív törzs november 30-i tájékoztatója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány miatti rendőri intézkedésekről szóló tájékoztatással kezdődött az operatív törzs november 30-i, hétfői beszámolója. Kiss Róbert alezredes közölte: a kijárási tilalom megszegése miatt a hétvégén 1293 személlyel szemben intézkedtek. Közülük 1258-ra rúg azok száma, akik ténylegesen megszegték a kijárási tilalmat. Kilenc esetben kutyasétáltatók miatt intézkedtek, aki nem tartották be az előírás szerinti távolságot, 26 személy ellen pedig közterületi csoportosulás miatt. Nyolc esetben döntöttek vendéglátó-, illetve szolgáltatóhely bezárása mellett.

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt, először a legfrissebb járványadatokról. Müller hangsúlyozta, hogy a PCR mellett már az antigén gyorstesztet is bőséggel használják a szakemberek. Ezzel szerinte jelentősen sikerült lecsökkenteni azt a várakozási időtartamot, amíg a háziorvos által megrendelt mintavétel megérkezik.

Müller kitért rá, hogy az elhunytak száma 151 fővel emelkedett, ami szerinte egy viszonylag magas szám, ám a fertőzöttek növekedésével számítani kell rá, hogy az elhunytaké is nőni fog. Az országos tiszti főorvos ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ismét több ezerrel nőtt a gyógyultak száma, ami “óriási eredmény”. Gyógyultnak az tekinthető szerinte, aki már 3 napja tünetmentes, és a tünetei megjelenésétől számított 10 nap eltelt. Elhangzott, hogy a járvány kezdete óta zajló (összes) mintavételek száma ma már 1 648 022-re tehető, melyből 10 900 antigénes vizsgálat eredménye.

Müller Cecília kiemelte, hogy 666-an szorulnak lélegeztetésre.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy a kormányzat december elején dönt majd róla, milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt. Müller hozzátette azt is, hogy a járványgörbe egyfajta lassulását tapasztalják, így reménykednek benne, hogy rövidesen javuló tendenciáról számolhatnak be. “Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el” – mondta.

Müller Cecília a nyugdíjasoknak üzenve azt mondta, az idősek lehetőleg a számukra kijelölt vásárlási sávot vegyék igénybe.

A tájékoztató végén az RTL Híradó több kérdését is beolvasták, köztük a járványkórházak számáról. Müller Cecília közölte: Magyarországon jelenleg 78 intézményben látnak el koronavírusos beteget. Ezek közül a debreceni, a Szabolcs és Borsod megyei, a Semmelweis Egyetem, illetve a Dél-pesti Centrumkórház a leginkább terhelés alatt lévő intézmények most.

Rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer

– mondta Müller Cecília.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon