szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szél Bernadett fordult közérdekű adatigényléssel Müller Cecíliához.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szél Bernadett ismét megkérdezte Müller Cecília országos tiszti főorvostól, mely szociális otthonokban vannak koronavírus-fertőzöttek, hány gondozottat és gondozót érint ez, hányan vannak kórházban, kritikus állapotban és hányan hunytak el.

A független képviselő a Facebookon azt közölte, hogy Müller Cecília csak január elsejére ígérte az adatokat.

Szél azt is írta, hogy az időhúzásra az a rendelet ad lehetőséget, amely háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét, ami most 45 nap.

Ha Müller Cecília január 1-jén is úgy fogja látni, hogy a kérdésem megválaszolása veszélyezteti a védekezést, akkor február 15-ig is húzhatja a választ, azaz legkésőbb ekkor tudhatom meg, hogy november 17-én, amikor a kérdést beadtam, mi volt a helyzet"

– közölte a képviselő.

Szél Bernadett emlékeztetett, hogy míg október közepén 50 körüli intézményben volt fertőzött, egy hónappal később már 174-ben.

Az országos tiszti főorvos november 12-én az operatív törzs sajtótájékoztatóján mondta el, hogy 174 szociális intézményben találtak fertőzötteket a járvány második hullámában Magyarországon, de az akkor sem derült ki, hogy hol, hány idős, beteg fertőzött van, hányan hunytak el és milyen az idősotthoni halálozási arány.

Müller Cecília csak az új évben, január 1-jén akar válaszolni arra az ismételten feltett kérdésre , hogy mely szociális ...

Közzétette: Szél Bernadett - & nbsp; 2020. december 3., csütörtök

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve