szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs hétfőn dönt arról, hogyan ünnepelhetjük majd a karácsonyt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfő kora reggel dönt az operatív törzs a december 11-e utáni korlátozásokról – erősítette meg Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában.

A miniszterelnök a pontos döntésről még nem akart jóslásokba bocsátkozni, annyit viszont elárult, hogy csütörtökön a járványügyi szakemberek mereven elleneztek bármiféle nagyobb lélegzetű enyhítést.

Mivel Orbán mindig hangsúlyozza, hogy az operatív törzs a szakemberek véleménye alapján hozza meg döntéseit, ez könnyen jelentheti, hogy karácsonykor, sőt még januárban sem várható lazítás a jelenlegi járványügyi szabályokon. A miniszterelnök ugyanis arra is utalt, hogy a jövő év elejét is érinteni fogják a hétfőn várható döntések.

A kormányfő mindenesetre ma az egészségügyi tudományos tanácsot hallgatja meg, szombaton pedig gazdasági szakemberekkel tárgyal a témában.

Hamarosan elkezdődik a regisztráció is a vakcinákért, de az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. Az operatív törzs már elkészítette az oltási tervet, először az egészségügyi dolgozók, utána pedig a "súlyos állapotban lévők" kapják meg az oltást, ezután jön mindenki más.

Nem csitul a járvány

A járványügyi szigorítások és az éjszakai kijárási korlátozás ellenére csütörtökön újabb 6635 ember szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 231 844-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Az előző napon a Covid–19 betegség 182 ember halálát okozta, így a járvány áldozatainak száma 5324-re emelkedett. Az elhunytak száma egyetlen nap alatt még sosem volt ennyire magas.

Müller Cecília az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján azt is elmondta, a kórházban kezeltek száma már nem nő olyan ütemben az elmúlt napokban, mint korábban, már-már stagnál a számuk. A virológusok szerint decemberben várható a tetőzés a járványban, ami után „már reménykedhetünk a csökkenésben”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Jön az újabb bivalyerős Xiaomi telefon, amit mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni

Jön az újabb bivalyerős Xiaomi telefon, amit mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni

Hat év börtönt és 6 milliós vagyonelkobzást kérnek Boldog Istvánra

Hat év börtönt és 6 milliós vagyonelkobzást kérnek Boldog Istvánra