szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több fővárosi és vidéki iskolában szerda az utolsó tanítási nap péntek helyett.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kormány az érdekvédelmi szervezetek kérése és a járványhelyzet ellenére sem rendelt el előrehozott téli szünetet az iskolákban, de vannak olyan fővárosi és vidéki intézmények, ahol a diákoknak mégis hamarabb, szerdán kezdődhet a szünet – értesült a Népszava.

Valóban megtehetik az intézmények, hogy néhány nappal előrébb hozzák a szünetek kezdési időpontját, erre a tanév rendjéről szóló rendelet ad lehetőséget"

– mondta a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja. Ő maga is tud olyan iskolákról, ahol éltek ezzel a lehetőséggel.

A PDSZ egyébként már két hete azt kérte Orbán Viktortól, hogy "az élet és egészség védelme érdekében", valamint a koronavírus-járvány miatt hozzák előbbre a téli szünetet.

A szakszervezet eredetileg azt szerette volna, hogy a kormány már december 7-től rendelje el a szünetet, a kieső napokat – nagyjából két hetet – pedig nyáron, június 16-tól 30-áig lehetett volna pótolni. Úgy vélik, a mostani, egyre kockázatosabb téli időszakban azonnal csökkenthető lett volna a kontaktusok száma és a vírus terjedése.

A kormány ezt végül nem tartotta szükségesnek (a tömeges tesztelésen ugyanis nagyon kevés fertőzött pedagógust találtak.), és inkább úgy döntöttek, hogy a jelenlegi intézkedések maradnak továbbra is érvényben.

Ez azt jelenti, hogy a középiskolákban nyolcadik évfolyam fölött, illetve a felsőoktatásban január 11-ig biztosan marad a digitális munkarend, az általános iskolákban, óvodákban, bölcsődékben pedig „normál” munkarendben folytatódik az oktatás-nevelés – kivéve ott, ahol megjelent a koronavírus.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint kedden 124 óvodában egy-egy csoportot érintően, 70 óvodában és 37 általános iskolában az egész intézményt érintően volt rendkívüli szünet, továbbá 358 általános iskolában egy-két osztályt és 31 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrend.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!