Tetszett a cikk?

A kormány az éjjel egy rendelettel február 8-tól megszüntette, egy másikkal pedig ugyane naptól újra bevezette a veszélyhelyzetet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A rendelettel számos korábbi hatályát meghosszabbították, és részletszabályokat hirdettek ki, a korábbi közlés szerint egyelőre március 1-ig tartó veszélyidőszakra.

A legjelentősebb változást a vendéglőket érinti, a kormány láthatóan elejét akarja venni annak, hogy a tönk szélén álló vállalkozók a tiltás ellen fellázadva kinyissanak. Az éttermeket, kocsmákat a szabályok első alkalommal történő megszegése esetén hat hónapra, ismételt megszegése esetén egy évre be kell záratni (ez nem csak lehetőség, hanem előírás), és ezalatt az üzlet és vezetője, alkalmazottja semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhet. Ha ezt megszegik, az üzemeltetővel szemben egytől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Februárra is érvényesek a vállalkozások különböző adókedvezményei (szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás), valamint a digitális oktatással érintett családok ingyenes vezetékes internethasználata. A mobilinternetről a korábbi bírálatok ellenére továbbra sem szól a rendelet.

Március 1-ig időközi választást és népszavazást nem lehet tartani. A népszavazási aláírásgyűjtések határidői meghosszabbodnak, vagyis a már összeszedett aláírások nem vesznek el. Ha egy önkormányzat feloszlatja magát, az csak a veszélyhelyzet megszűnése után lesz érvényes.

Múzeumokban, könyvtárakban, közművelődési és integrált kulturális intézményekben, közösségi színtereken mától szabad felnőttképzési és szakképzési foglalkozásokat tartani, az oktatók és a tanulók ott tartózkodhatnak. Az iskolákról nincs szó ebben a pontban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!