szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új jogviszony miatt több helyen felmondtak vagy leállt az ellátás. A szakszervezet úgy látja: hozzá kell nyúlni a törvényhez.

Az egészségügyi dolgozókra vonatkozó új jogviszony miatt több egészségügyi dolgozó távozott a területről, néhány esetben pedig az ellátás is leállt. Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV-ben azt mondta: egyelőre nincsenek pontos adataik az állami egészségügyből távozókról. Jelezte: azt javasolják, hogy

mindenképpen hozzá kell nyúlni a törvényhez.

A március 1-jén hatályba lépett új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését. Aki nem vállalja ennek feltételeit, nem írja alá az új szerződését, nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben.

Több egészségügyi intézményből érkezett hír arról, hogy a dolgozók egy része nem lépett át az egészségügyi szolgálati jogviszonyba. Esetükben Tóth szerint nincs szó felmondásról: mivel a munkatársak nem írták alá az új dokumentumot, a törvény erejénél fogva, automatikusan megszűnt az addigi jogviszonyuk.

Az alelnök szerint a helyzetet kétféleképpen lehet rendezni:

vagy vissza kell állítani a korábbi, közalkalmazotti státuszt, vagy egy olyan keretrendszert kell kialakítani, ami elősegíti, hogy a távozók visszajöjjenek.

Hogy a rendelkezés mekkora felháborodást szült, jól mutatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara tavaly októberi felmérése szerint az orvosok 77 százaléka nem is akart belemenni az új jogviszonyba.

Az új szabályokkal kritikus volt Győr fideszes polgármestere, a kardiológus Dézsi Csaba András is, aki arról beszélt, hogy legalább 15-16 problémás pont van az új egészségügyi törvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória hvg360

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Alig pár hónapja oltanak Magyarországon a koronavírus ellen, de máris egyre többen érzik azt, hogy türelmetlenek, irigylik azokat, akik már megkapták, aztán persze emiatt rossz érzésük lesz. Pedig a vakcinairigység természetes dolog, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele mit kezdeni. Ronthat azonban a helyzeten egy átláthatatlan oltási sorrend, és ha nem tudjuk, mikor kerülünk sorra.

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében