szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem a Sinopharmmal való oltásért, hanem a hétvégi, vagy szabad-, illetve munkaszüneti napokon végzett oltások miatt jogosultak különdíjazásra a háziorvosok.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Minden harmadik magyart beoltottak már, a beoltották száma ma meghaladta a 3 360 000-at – mondta el György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hozzátette, hogy máig 4 325 968-an regisztráltak, a regisztráltak kétharmadát beoltották már. A regisztrált idősek több mint 90 százaléka már megkapta az oltást. György István közölte, hogy az összes beoltott közel 60 százaléka 60 éven felüli.

A 18 és 59 év közötti korosztály 54 százalékát beoltották már, további 1 082 000-en várnak még oltásra a regisztráltak közül a korosztályban.

Az államtitkár elmondta, hogy vannak olyan kistelepülések, ahol már összes regisztráltat beoltották.

Már ötféle vakcinával oltanak, mindegyik oltóanyagból érkezett vagy érkezni fog még a héten. Hétfőn 68 400 adag jött a Modernából, ebből 59 200 adagot a háziorvosok kapnak, a többit a második oltásokra teszik félre. Tegnap 248 040 Pfizer-vakcina érkezett, ezekből 111 ezret biztosítanak első körös oltásra, a többit itt is a második körre teszik félre. Szintén tegnap érkezett 72 000 AstraZeneca-oltóanyag, amelyet majd a második körben adnak be az érintetteknek, és szintén második körös felhasználásra érkezett tegnap 100 ezer Szputnyik oltóanyag is. A hétvégén jön még 600 ezer Sinopharm-vakcina.

Úgy tervezik, hogy a szállítmány egyik felét a háziorvosoknak, másik felét a kórházi oltópontokra juttatják. A háziorvosok praxisonként 60 embert oltanak hétfőtől a kínai vakcinával.

A kormány kipróbál egy új időpontfoglalási, online rendszert, ezen keresztül Pécs, Debrecen, Szeged és Budapest egyetemi kórházainak oltópontjaira lehet időpontot foglalni. Az érintetteket ma tájékoztatják sms-ben.

Ha a próbaüzem tapasztalatai pozitívak lesznek, akkor minden kórház számára lehetővé teszik az online időpontfoglalást.

Továbbra is folynak az oltások az oltóbuszokban, a hét elején Tolna megyében jártak a buszok, most pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, majd Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében állomásoznak, ezt követően érkeznek Csongrád-Csanád megyébe.

Magasan platózunk ugyan, de már egyre pozitívabbak a járványügyi adatok – közölte Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos elmondta, elhúzódó csökkenést látunk, ami főleg a brit mutánsnak köszönhető. A gyógyulási időszak is hosszabb, elmondása szerint azért is, mert például a lélegeztetőgépről való lekerülés után is sokféle kezelésre van szükség egy betegnél.

Az országos tiszti főorvos reagált a Telex minapi értesülésére, amely szerint a háziorvosok különjuttatást kapnak, ha Sinopharmmal oltanak. Müller Cecília elmondta, hogy ha hétvégén, szabadnapon, munkaszüneti napokon oltanak a háziorvosok, akkor különdíjazásra jogosultak, mindegy, hogy melyik vakcinával oltanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!