szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javaslattal élt volna a független országgyűlési képviselő, de az végül nem került napirendre.

"A Fidesz ma tartózkodással akadályozta meg, hogy a parlament napirendre vehesse az állami kitüntetések visszavonhatóságára vonatkozó javaslatomat" – áll Szél Bernadett független országgyűlési képviselő keddi közleményében. Mint írta, "miközben versenyt sajnálkozott a kormány és a köztársasági elnök amiatt, hogy a rasszista és szexista megjegyzéseiről elhíresült Gulyás László állami kitüntetést kapott március 15-én, az ennek visszavonását lehetővé tevő törvényjavaslatot már nem támogatták".

Szél azt is írta, Áder Jánoshoz fordul, hogy "ha tényleg minősíthetetlennek tartja a botrányprof kijelentéseit, éljen a törvénykezdeményezés jogával, és nyújtsa be a javaslatomat".

Az Igazságügyi bizottság keddi ülésén a kormánypárti képviselők Szél szerint "bátran letartózkodták" az állami kitüntetéseket érdemtelenné válás esetén visszavonhatóvá tevő törvényjavaslatát. Mint írta, a korábban létező lehetőséget 2011-ben eltörlő Fidesz most azzal érvelt, hogy kitüntetést visszavonni olyan lenne, mint képviselői mandátumot visszakérni. Szél azt írja, "a szabad mandátumot az érdemtelenül viselt állami kitüntetéssel összemosó Fidesz valójában csak kifogásokat keres, mert semmi problémát nem lát Gulyás László rasszista és szexista megjegyzéseiben".

Szél Bernadett szerint azt sem tudni a mai napig, hogy egyáltalán hogy kaphatta meg a kitüntetést Gulyás László. "A diákok panasza már február 23-án a szegedi rektor asztalán volt, a tényfeltáró belső vizsgálat viszont csak a kitüntetés után, március 17-én indult. Hogy mi történt abban a három hétben, és a rektor miért nem jelezte a felterjesztő minisztérium felé a panaszt, nem tudjuk, mert Rovó László nem válaszol a kérdéseimre" – írta.

Április elején került nyilvánosságra, hogy a Szegedi Tudományegyetem oktatóját bepanaszolták a diákjai egy február 17-én tartott kurzusán elhangzott kijelentések miatt. Gulyás László a migrációról tartott óráján rasszista megjegyzéseket tett az Egyesült Államok alelnökével összefüggésben, de elhangzottak más homofób és szexista kijelentések is.

Úgy tudjuk, az ügyben közben döntött a rektor, és megválik Gulyás László professzortól a Szegedi Tudományegyetem.

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Rövid közleményt adott ki a SZTE vezetése professzora ügyében, akinek a rasszista kijelentéseit vizsgálja az egyetem. A nemrég állami kitüntetéssel díjazott egyetemi oktatót a hallgatói panaszolták be egy órán elhangzottak miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!