szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét felháborítja a Klubrádió elhallgattatásában a kormánnyal érdekből vállalt kollaboráció.

Egyetért a Tamás Gáspár Miklós által az ATV-vel szemben meghirdetett értelmiségi bojkottal a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

A filozófus nyílt levélben szólított fel a csatorna bojkottjára azután, hogy a Klubrádió által korábban használt egyik frekvencia az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesülethez került. Tamás Gáspár Miklós szerint „az ATV csoport úgy szerezte meg a – szintén morális értelemben – rablott holmit, hogy közben azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja”.

Iványi Gábor ilyen előzmények után a csütörtöki közleményében azt írta: barátja, Kocsis András felkérte, legyen kezdeményező társa a 21. Század Társaság nevében indított elgondolásának, amellyel emléket akarnak állítani koronavírus-járványba elveszített magyaroknak. A felkérést vállalták, és megnyitották az Oltalom Karitatív Egyesület számlaszámát is, hogy az önkéntes, e célra szánt adományokat fogadhassák.

Jogszerű volt a Klubrádió kizárása a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint

A Klubrádió elnöke részletezte azt a három pontot, amelyek miatt érvénytelennek ítélték a frekvenciapályázatukat: néha öt percekkel rövidebbnek írtak be műsorokat, nem fejtették ki, mi lesz egy korábbi műsor ismétlésében, és nem fenntartható az az üzleti terv, amivel húsz éve működnek.

Kocsis – folytatta Iványi – a felhívás kibocsátását az ATV-ben jelentette be, kísérőlevelében pedig szükségesnek tartotta megemlíteni, hogy az említett médium értelmiségi bojkottjával nem ért egyet. „Erre a szomorú elhatározásra azonban az adott okot, hogy a szóban forgó hírhely mögött ugyanaz a vallási érdekkör áll (A Hit Gyülekezete – a szerk.), amely a kormány politikai bábjaként kész volt a Klubrádió helyét Spirit FM nevű csoportjával elfoglalni. Kocsis András sem ért evvel egyet, sőt szolidáris a Klubrádióval, de a bojkottot sem támogatja.

A magam részéről viszont messzemenőkig egyetértek az ATV értelmiségi mellőzésével. Felháborít a Klubrádió elhallgattatásában a kormánnyal érdekből vállalt kollaboráció”

– írta Iványi.

Az ATV bojkottjához Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is csatlakozott.

Még Tamás Gáspár Miklós nyílt levelének megjelenése előtt a Klubrádió is bírálta a Spirit FM-et, mondván, a rablott jószág elfoglalásával véglegessé tették az elnémításukat. Az ügyre kedden reagált Korvin Tibor, a Spirit FM programigazgatója, aki szerint semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem ők szólalnak meg a frekvencián.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!