szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria arról döntött, hogy az eredetileg tervezett útvonalán haladhat a Budapest Pride felvonulás, ha a július végi járványügyi szabályok ezt engedik. Hiába próbálkozott az útvonal lefoglalásával a Mi Hazánk.

Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be a rendezvényt. Ezt a szabályt kihasználva próbálta a Mi Hazánk néhány politikusa és aktivistája megelőzni a Budapest Pride felvonulás szervezőit, és lefoglalni a felvonulók által használni kívánt útvonalat. Nem sikerült nekik, a döntést pedig megtámadták, de a Kúria ellenük ítélt – derült ki a Pride közleményéből.

A szabály az, hogy egy gyűlést leghamarabb a tervezett időpontja előtt három hónappal lehet bejelenteni, vagyis a július 24-re tervezett felvonulást legkorábban április 25-én lehetett. Mivel a Pride szervezői a korábbi tapasztalataik alapján már sejtették, hogy mivel próbálkozik a Mi Hazánk, 25-én éjfélkor az egyik szervező személyesen beadta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon. Egy ellentüntető 73 másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másikuk pedig 79 másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához kért engedélyt. Ez pedig a Kúria szerint is egyértelműen azt jelenti, hogy elkéstek.

Volt egy harmadik bejelentő is, aki az Andrássy útra akart egy gyűlést szervezni, de a kérelmét az ügyfélkapun még április 24-én, 23 óra 59 perc 50 másodperckor adta be, vagyis a három hónapos szabály miatt ezt nem lehetett elfogadni.

A Pride felvonulás eredetileg tervezett útvonalán csak egy kis szakaszon kellett egy eljárási szabály miatt változtatni, így a felvonulás a Nagymező utcától az Andrássy út felé indulhat, a Deák tértől a Kiskörúton halad, a Szabadság hídon megy át Budára, ahol a rakparton a Krisztina körútig, a Rácz fürdőig tarthat – természetesen akkor, ha az akkori járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!