szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

P. Mária tárgyalásának harmadik napján még mindig hiányolta a fideszes politikus tanúvallomását.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök tanúmeghallgatását kérte a „csengeri örökösnőként” ismertté vált P. Mária perének harmadik napján – írta tudósításában a Telex. A húszrendbeli csalással, összesen 780 millió forint kár okozásával vádolt nő tárgyalása áprilisban kezdődött meg a Mátészalkai Járásbíróságon.

Az első tárgyalási napon online tett vallomásában P. Mária tagadta bűnösségét és azt állította, hogy senkit nem tévesztett meg. Kijelentette azt is, hogy Kósa Lajos nemcsak aktívan részt vett a hagyatéki eljárás meggyorsításában, de többször elutazott vele Svájcba is, ahol magánbanki vezetőkkel, ügyvédekkel találkoztak. Ilyenkor a szállását is ő fizette. Ezt Kósa Lajos később határozottan tagadta, és hazugsággal vádolta meg a nőt. A tárgyalás május elején folytatódott, de akkor sem lett tisztább a kép, a csengeri örökösnő továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy van örökség.

A Telex tudósítása szerint a tárgyalás harmadik napja egy határozathozatallal kezdődött: a bíróság elutasította, hogy az LMP parlamenti képviselője, Csárdi Antal, valamint Juhász Péter, az Együtt egykori elnöke találkozzon P. Máriával. A két politikus korábban több anyagot is készített az ügyben, ezeket akarták volna tisztázni.

A tárgyaláson a „csengeri örökösnő” fenntartotta a kérését, hogy ügyében hallgassa ki a bíróság Kósa Lajost tanúként, és a fideszes politikust a vádiratból is hiányolta. Újra elmondta: visszavonja a 2019. január 18. és április 16. között tett vallomásait, amelyekben arról beszélt, hogy Kósa nem érintett az ügyben. Azokat ugyanis állítása szerint korábbi ügyvédje kérésére tette, aki azt javasolta, vonja vissza a politikust érintő részeket, és akkor eléri, hogy szabadlábon védekezhessen.

Bejelentette azt is, hogy visszavonja az ajándékozási köziratokat, így azokat is, amelyek Kósa Lajos környezetének ígérnek több millió eurós ajándékot. Ez azért fontos szerinte, mert ha mégis érkezne örökség, akkor a papírokban foglaltak jelenleg érvényesíthetők lennének, ő azonban nem akarja, hogy a vagyont gyerekeitől vonják meg, „ha vele bármi történne”.

A védelem a tárgyaláson arra is indítványt tett, hogy a vádlott szabadlábon védekezhessen, de ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a bűnismétlés lehetősége és a szökés is veszélye is fennáll.

(Címlapképünkön: P. Máriát nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el, majd repülővel hozták haza Magyarországra.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!