szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három iskolában kezdődik el ősztől az adatbázis-tervező és -adminisztrátor képzés, amelyhez az Oracle a tanárok ingyenes képzésével, a tananyaggal és az iLearning internetes oktatási keretrendszerrel járul hozzá – az idei évben iskolánként több mint egymillió forint értékben –, míg az iskolák a tanárokat, a tantermet, az internet-hozzáférés és a program népszerűsítését biztosítják.

A cég az Oracle Academy programmal az informatikai szakemberhiányt szeretné csökkenteni, elsősorban a modern eszközökhöz értő programozók, valamint a magas szintű adabázis-adminisztrátori feladatok ellátására képes specialisták képzésével. Az Oracle ennek megfelelően felsőfokú és középiskolai – technikumi vagy szakközépiskolai – képzés nyújtó intézményeket ösztönöz kurzusai bevezetésében.

Az Oracle Academy tananyagának oktatása az iskoláknak évi 2500 dollárba kerül, azonban a vállalat ezt a díjat egy regionális program keretében az első évre elengedi a résztvevő iskoláknak – így a magyarországi oktatási intézményeknek is. A diákok a vizsgák sikeres teljesítésével a szakmában elismert Oracle Academy diplomát szerezhetik meg. Már folyamatban van a képesítés felvétele az országos képzési jegyzékbe (OKJ) is, így várhatóan a jövő évtől már államilag elismert képesítéshez juthatnak a kurzust elvégző tanulók. Mivel nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte hiány van szakképzett munkaerőből – többek között az informatikai szakmákban is –, ezért az EU és a magyar kormány is kiemelten támogatja az ilyen oktatási kezdeményezéseket.

Magyarország idén csatlakozott az Oracle Academy programhoz, a hazai leányvállalat pilot jelleggel három iskolával – a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégiummal, a csongrádi Batsányi János Gimnáziummal és Szakközépiskolával, valamint a budapesti Teleki Blanka Gimnáziummal – kötött megállapodást. A három iskolában összesen több mint 60 diák kezdi meg a két féléves tanagyag elsajátítását.

Az iskolák érdeklődése a versenyképes szakmát nyújtó képzési lehetőség iránt igen nagy, így a vállalat tervei szerint a következő évben további 5-10 iskolát von be a programba, várhatóan az ideihez hasonlóan kedvező támogatási feltételekkel. Világszerte jelenleg 600 iskola 13 ezer diákja vesz részt az Oracle Academy programban.

Gazdaság

A csatabárd elásva: Microsoft – Oracle együttműködés

Egy meglehetősen száraz szakmai bejelentést tett együttműködésük kiterjesztéséről a Microsoft és az Oracle. Ebben nem volna semmi különös, ha a két társaság ne lett volna egymásnak kérlelhetetlen ellensége, s a cégfőnökök közötti vetélkedés ne lenne közmondásosan ismert. A mind látványosabb összeborulásnak azonban messzemenő hatása lehet a világ informatikai piacára.

hvg.hu Karrier

Az Oracle regionális szakértői központot hoz létre Budapesten

Az Oracle bejelentette, hogy új szakértői centrumot hoz létre, amely a közszolgálati informatikai rendszerek bevezetését fogja támogatni az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országokban. A budapesti központú szervezet a közintézmények számára elérhetővé kívánja tenni mindazt az ismeretet, amelyet az Oracle a különböző európai közszolgálati projektek során halmozott fel.

hvg.hu Tech

A Microsoft az Oracle ügyfeleinek elszipkázására készül

A Microsoft bejelentette, hogy új migrációs programot indít azoknak a vállalatoknak, amelyek a PeopleSoft World (korábban J.D. Edwards), a PeopleSoft EnterpriseOne (korábban szintén J.D. Edwards) vagy a PeopleSoft Enterprise rendszert használják. A migrációs program nem titkolt célja, hogy megszerezze a cég azon ügyfeleit, akik a vállalat Oracle által történt felvásárlása miatt bizonytalanságban érzik magukat.

hvg.hu Tech

Ingyen oktatta a tanárokat a Microsoft

Idén is sokan megfordultak a Microsoft nyári tanártovábbképzésén. A , informatikatanároknak és rendszergazdáknak szóló ingyenes programot immár kilencedik alkalommal rendezték meg.

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél