szerző:
MTI

Már 9200 jelentkezőt regisztráltak a Lépj egyet előre szakképzési program most induló második szakaszára - tájékoztattak a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban.

Az első szakasz keretében 2006 februárja és 2007 vége között 15 661, döntő részben szakképzetlen személy jutott hozzá ingyenesen a munkaerőpiacon keresett szakmához.
   
Az első szakaszhoz az Európai Unió támogatásával 4,8 milliárd forintot használtak fel, az újabb szakasz a következő két évben 10,6 milliárd forintot fordíthat körülbelül 22 ezer, főként szakképzetlen álláskereső és munkavállaló szakképzésére. Több tanfolyam már elkezdődött, ezek között hét felzárkóztató képzés.
   
Korábban kevesebben jelentkeztek a nyolc általános iskolával sem rendelkezők közül ezekre a felzárkóztató tanfolyamokra, de a második ütemben már lehetőség van arra, hogy a legfeljebb alapfokú végzettségűek minden 150 órányi tanfolyami idő után a minimálbér nagyságú ösztöndíjban részesüljenek.
   
Azok akik az alapfokú iskolánál magasabb végzettséggel rendelkeznek, csak a tanfolyamok végén, sikeres vizsga esetén jogosultak az ösztöndíjra.
   
A Lépj egyet előre program első ütemében szakmát szerzők 40 százaléka egy hónap után már elhelyezkedett, vagy aki munkaviszony közben végezte el a tanfolyamot, magasabb keresethez jutott. A program során nemcsak a regisztrált álláskeresők - a résztvevők egyharmad része - jutottak szakképzettséghez, hanem egy másik csaknem egyharmadnyi részt képviselők is, akik már rendelkeztek munkahellyel, de további foglalkoztatásukhoz új szakképesítés megszerzésére volt szükség. Sokan inaktív státuszból, szociális segélyezettként jelentkeztek a tanfolyamra.
   
A második ütemnél a legfeljebb alapfokú végzettségűeknek járó magasabb ösztöndíjon kívül változás az is, hogy a résztvevők a tankönyv vásárláshoz is segítséget kaphatnak, illetve az olyan szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akik szakmája elavult, és piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. Felsőfokú végzettségűek képzését viszont a program nem támogatja.
   
Alapelv, hogy a képzési keret legalább 60 százalékát a legfeljebb alapfokú végzettségű személyek képzésére kell fordítani, illetve legalább 70 százalékát a szakképesítéssel nem rendelkezők képzésére. Csak a többi pénzből 
vonhatók be azok akik elavult szakmával rendelkeznek.
   
A felzárkóztató képzések során ma már nem csak a nyolc általános elérése a cél, a néhány év óta végzetteknél ugyanis több szakmánál már követelmény, hogy a jelentkezőnek legalább tíz osztály alapfokú végzettsége legyen. Ezért a felzárkóztató képzés bizonyos esetekben a kilencedik, tizedik osztály elvégzését is jelenti.
A program során az első ütemhez hasonlóan olyan szakképzéseket támogatnak, amelyekre az adott térségben a legnagyobb a munkáltatói igény. Az egyes területeken eltérő a munkaerőpiac szakmai igénye, a képzéseknek ehhez kell igazodni.
   
A képzésekre a tanfolyamokat szervező képző intézményeknél lehet jelentkezni, a jelentkezéseket ezek az intézmények továbbítják a foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz. A program tanfolyamai azért is sikeresebbek a többi képzésnél, mert egyrészt a jelentkezés nem követel meg bonyolult adminisztrációt, másrészt a szervezők az átlagosnál jobban igazodnak a résztvevők időbeosztási és egyéb igényeihez. A képzésekről információk szerezhetők a helyi munkaügyi kirendeltségeken is.
MTI Karrier

Tizenötezren kapcsolódhatnak be a Lépj egyet előre programba

A Lépj egyet előre program kezdeti 3,9 milliárd forintos forrását korábban 4,2 milliárd forintra, s most legutóbb 4,8 milliárd forintra sikerült kiegészíteni, így az eredetileg tervezett 11 ezer, többségében szakképzetlen személy helyett valószínűleg több mint 15 ezren kapcsolódhatnak be - tájékoztatott a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

MTI Karrier

Lépj egyet előre!: több mint 16 ezren szereztek szakmát

Sikeres a Lépj egyet előre! program, amelynek keretében 2006 februárja és 2007 vége között 15 661, döntő részben szakképzetlen munkavállaló szakmát szerzett -mondta Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Az ingyenes képzéshez, illetve a minimálbér szerinti juttatáshoz az Európai Unió és a Munkaerőpiaci Alap 4,8 milliárd forintot biztosított.

MTI Karrier

Lépj egyet előre: több mint 12 ezren ingyen tanulhatnak

Sikeres volt az álláskeresők, munkavállalók körében a 2006 februárjában indított "Lépj egyet előre" program, eddig 28 500-an jelentkeztek, és 12 500 jelentkező kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen az adott térségben leginkább keresett szakmához jusson.

MTI Karrier

Szakképesítést adó tanfolyamok: Lépj egyet előre!

Ismét indul a Lépj egyet előre program. Akiknek nincs szakképesítésük, a keret felhasználásától függően május végéig jelentkezhetnek majd azokra az ingyenes tanfolyamokra amelyek december 31-ig a vizsgákkal együtt befejeződnek - olvasható a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján.

MTI Karrier

Folytatódik a Lépj egyet előre! program

Folytatódik a Lépj egyet előre! program, a jelentkezéseket 2008. december 31-ig fogadják, a tervek szerint a 10 milliárd 665 millió forint támogatási keretből 2009. június 31-ig legalább 22 ezer felnőtt személy ingyenes képzését oldják meg.

MTI Karrier

Kedvező munkaerőpiaci pozíciók: Lépj egyet előre!

Felmérés készült a Lépj egyet előre! program 2006-ban indult képzéseinek hatásáról. Ebből kiderül, hogy a válaszolók 45 százaléka ítéli meg munkaerőpiaci pozícióját kedvezőbbnek az adott tanfolyam elvégzését követően, 52 százalék szerint viszont az érdemben nem változott.

MTI Karrier

Lépj egyet előre! program a piacképes szakképesítésért

Mintegy 14 ezren juthatnak piacképes szakképesítéshez a múlt év februárjában indított "Lépj egyet előre" program keretében, amelyhez 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre - tájékoztatott Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese.

Nem kapott orosz vízumot egy fontos volt amerikai külügyes

Nem kapott orosz vízumot egy fontos volt amerikai külügyes

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Laár András taxiban ülve karambolozott, most nem tud gitározni

Laár András taxiban ülve karambolozott, most nem tud gitározni

Alakul a pécsi ellenzéki összefogás

Alakul a pécsi ellenzéki összefogás

Mentőt kellett hívni Lagzi Lajcsihoz

Mentőt kellett hívni Lagzi Lajcsihoz

Harrison Ford könnyes szemmel emlékezett Chewbaccára

Harrison Ford könnyes szemmel emlékezett Chewbaccára