szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kikelet hadművelet elnevezésű, több hatóság által tartott ellenőrzési akcióban február 21. és március 31. között a munkavédelmi és munkaügyi felügyelők a munkavállalók 64 százalékának szabálytalan foglalkoztatását tapasztalták - áll az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közleményében

A Kikelet hadművelet elnevezésű, több hatóság által tartott ellenőrzési akcióban február 21. és március 31. között a munkavédelmi és munkaügyi felügyelők a munkavállalók 64 százalékának szabálytalan foglalkoztatását tapasztalták - áll az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közleményében.

Az ellenőrzött 68 ezer munkavállalóból több mint 12 ezer munkaszerződés és bejelentés nélkül, azaz feketén dogozott.

A hatóság 437 felügyelője vett részt a nyolc hatóság együttműködésével tartott ellenőrzésekben. Az akció során több mint 7 ezer munkáltatót ellenőriztek. A munkavédelemben ellenőrzött munkáltatók 90 százaléka nem tett eleget a munkavédelmi jogszabályokban előírt kötelezettségeinek.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásnál továbbra is gyakran tapasztalható a jogszabályok megsértése. A munkáltató és munkavállaló általában együttműködve kerüli el az adó- és járulékfizetést. Leginkább az építőiparban, a vendéglátásban, a kereskedelemben, a vagyonvédelemben, a vásárok, piacok területén tapasztalták ezt.

Az idei első negyedévben 122 fantomcéget találtak, nagyrészt a kereskedelemben.

MTI Karrier

Nőtt az új álláshelyek száma, kevesebb az álláskereső

Márciusban a bejelentett új álláshelyek száma 39 789 volt, ami februárhoz képest 17 százalékos növekedés, az egy évvel korábbi adatokhoz képest mérsékelt bővülés - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adataiból.

MTI Karrier

Bruttó átlagfizetések: hol adják a legtöbbet?

A magyarországi bruttó átlagfizetés 30 százalékkal alacsonyabb, mint Csehországban, és megegyezik a szlovák bérekkel - derül ki a Merces állás és bérinformációs portál közreadott statisztikájából.

100 ezer munkahely szűnhet meg a német járműiparban

100 ezer munkahely szűnhet meg a német járműiparban

Az egész ország rákattant, de nem távoktatás, ami most zajlik. Hogy mi ezzel a baj?

Az egész ország rákattant, de nem távoktatás, ami most zajlik. Hogy mi ezzel a baj?

Oroszországban 7 év börtön is várhat a karanténszabályokat megsértőkre

Oroszországban 7 év börtön is várhat a karanténszabályokat megsértőkre