szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Keresetek

2005-ben a rendőrök átlagosan havi 207 ezer forintot, átszámítva évi mintegy 9800 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró).

Forgalomirányítás. Mindennapos feladat
© hvg.hu
Ezzel itthon a kereseti éllovas mezőnybe tartoznak a szolgáltatók foglalkozás-főcsoportján belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 4500 euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel. A rendőrök havi alapbére és bruttó keresete 2002-ről 2005-re erősen lecsökkent, az alapbér 38 százalékkal, a kereset 25-tel, vagyis nőtt az alapbéren felüli keresetrészek hányada.

A megyék közötti különbségek szerkezete eltér az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti). A rendőrök körében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 45 ezer forinttal múlta felül a 207 ezret. A legrosszabbul Nógrádban és Vasban jártak az e foglalkozási körben dolgozók, ezekben a megyékben 140 ezer forint körül alakult az átlagkereset.

A nők e munkakörben átlagban kevesebbet keresnek a férfiaknál. 2005-ben a 45-54 évesek körében a férfiak átlagosan 17 ezer forinttal kerestek többet, amit nem tudott ellensúlyozni, hogy a fiatalabb korosztályokban a nők kaptak többet.

Munkaerőpiac


A szakmakör
Munkakörök: bűnügyi rendőr ● közlekedési rendőr ● közrendvédelmi rendőr
Kapcsolódó foglalkozások: (baleseti) helyszínelő ● (baleseti) vizsgáló ● bevetési járőr ● büntetés- végrehajtási felügyelő ● bűnügyi technikus ● fogdaőr ● forgalom-ellenőrző járőr ● főhatárrendész ● határrendész ● igazgatásrendész ● járőr ● katonai rendész ● körzeti megbízott ● közlekedési járőr ● közterület felügyelő ● motoros járőr ● nyomozó ● objektumőr ● személy- és vagyonőr ● testőr ● tűzoltó ● vám- és pénzügyőr ● vízirendészeti járőr
A rendőrök 2005-ben mindannyian alkalmazottak voltak. A foglalkoztatottaknak átlagosan 15 százaléka nő, ez az arány 50 év felett 30 százalék.

A rendőrök létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben egy százalék az összes 7 százalékkal szemben). A zömében férfi álláskeresőknek 2005-ben 4 százaléka pályakezdő, s arányuk 2000 és 2005 között stagnált. 2006 tavaszán e körben nem volt bejelentett álláshelykínálat.

Piaci esélyek és elvárt ismeretek (Oldaltörés)

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 5 százalékkal csökkent, a bejelentett álláshelyek száma 2001 kivételével elhanyagolható volt. Az NSZI jövőelemzése szerint várhatóan kisközösségi rendőrségek jönnek majd létre, és nő a szakma megbecsülése.

Képzés
Minimális képzettség (képesítés):
gimnázium, szakközépiskola, technikum (rendészeti szervező). A képzés maximális időtartama 1050 óra a határrendész-szervező, katasztrófavédelmi-polgári védelmi szervező, rendőrszervező, tűzoltó-szervező szakirányon. A rendőr-képzés időtartama 2 év, 2000 óra, s többlet-képesítés is szerez-hető (kutyavezető rendőr).
Elvárt szakmai ismeretek: a rendőrnek ismernie kell a munkaköri feladataihoz kapcsolódó törvényeket, jogszabályokat, parancsnoki utasításokat, intézkedéseket. Emellett elvárás az alapfokú pszichológiai ismeretek megszerzése, az államigazgatási eljárás ismerete, az elsősegély-nyújtás, fegyverismeret, fogdaszabályzat, iratkezelési szabályzat ismerete, járműműszaki ismeretek, nyomozási, őrjárőr-utasítások rendszerének ismerete.

Elvárt szakmai készségek: B kategóriás vezetői engedély, gépjárművezetés-technikában való jártasság, a fegyverzeti anyagok kezelése. A jogszabályváltozások nyomon követése, légalkoholmérő műszerek kezelése, rajzkészség (helyszínrajzok készítése), rendőri eszközök helyes alkalmazása, sebességmérő műszerek kezelése, számítógép-kezelés, szoftverhasználat szintén nélkülözhetetlen, ha valaki ezen a területen szeretne elhelyezkedni. 

2005-ben – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – a nem anyagi szolgáltatási foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 30 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott. 
 
hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

Márki-Zay: Dobrev nem tudja megverni Orbánt

Márki-Zay: Dobrev nem tudja megverni Orbánt

Tigrissel az autójában menekült a rendőrök elől egy houstoni férfi – videó

Tigrissel az autójában menekült a rendőrök elől egy houstoni férfi – videó

Kinyitja a pénzeszsákot a YouTube, 29,5 milliárd forintnyi dollárt oszt szét a tartalomgyártóknak

Kinyitja a pénzeszsákot a YouTube, 29,5 milliárd forintnyi dollárt oszt szét a tartalomgyártóknak