szerző:
MTI

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel világméretekben 5000-6000 munkahelyet szüntet meg - közölte a vállalat. A számítástechnika piacán a kereslet visszaesett, emiatt az Intel összesen öt üzemében szünteti be a gyártást.

Malajziában és a Fülöp-szigeteken három üzemet, és egyet-egyet az Oregon állambeli Hillsboroban és Santa Claraban állítanak le. A munkahelyek megszüntetése mintegy 6 ezer embert érint, de nem mindegyiküktől válik majd meg a vállalat - közölték.

A leépítés nem befolyásolja azt, hogy a vállalat újabb, hatékonyabb gyártási eljárásokat honosít meg, a kutatásra, fejlesztésre összpontosít. A szerkezeti átalakulást 2009 végéig akarják végrehajtani.  

Az Intel az elmúlt napokban jelentette be, hogy adózott eredménye a negyedik negyedben a számítógépek, s így a mikroprocesszorok iránti kereslet visszaesése miatt 90 százalékkal 234 millió dollárra, bevétele 23 százalékkal 8,2 milliárd dollárra esett. Az év egészét tekintve jobbak az eredmények: a profit 24 százalékkal 5,3 milliárd dollárra, a bevétel 2 százalékkal 37,6 milliárd dollárra mérséklődött.   

A szakma két vezető piackutató cége, a Gartner és az IDC a héten azt jelentette, hogy a negyedik negyedben hat év óta a legkisebb mértékben nőtt a személyi számítógépek eladása, s ez a tendencia az idén folytatódik. A félvezetők világméretű eladásában az idén 16 százalék körüli visszaesésre számít a Gartner. A cég óriásit rontott a kilátásokon: november elején még 2,2 százalék körüli romlást jövendölt a lapkák idei globális értékesítésében.

MTI Karrier

Leépítés az RFI francia rádiónál

A külföldre sugárzó legnagyobb francia rádió, a Radio France International (RFI) vezetősége csütörtökön bejelentett modernizációs programja részeként 206 munkahely megszüntetését tervezi a jelenlegi 1040-ből, és 34 új állás "lehetséges" létrehozásával számol.

MTI Itthon

Rekord létszámleépítés decemberben

Az előző év decemberében 5 500 főt érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tettek a munkáltatók, ez 2 400 fővel, csaknem 80 százalékkal haladja meg a novemberi értéket - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) honlapján közzétett adatokból.

MTI Karrier

Leépítés a debreceni Sellaton bútorgyárban

Az eddig foglalkoztatott 149 főből 99 elbocsátását jelentette be a bútorgyártással foglalkozó Sellaton az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ debreceni kirendeltségén - írja pénteki számában a Hajdú-bihari Napló.

hvg.hu Karrier

Magyarországi leépítések és felvételek

A hazai nagyvállalatok közül eddig jobbára csak a válság által a leginkább megrendített iparágakban tevékenykedők – autó- és elektronikai ipari gyártók, illetve beszállítók – reagáltak elbocsátásokkal a krízisre – olvasható a HVG jövő évi első lapszámában megjelenő mellékletben.

MTI Karrier

Több mint kétezer fős leépítésre készül a Barclays

A második legnagyobb brit bank, a Barclays 2100 fő elbocsátására készül, a személyzeti részleghez közel álló forrás szerint a leépítésre a bankóriás befektetési banki részlegeinél kerülne sor. A bank hivatalosan csak annyit közölt, hogy létszámcsökkentési tárgyalások kezdődtek.

Szankciók nélkül is sokat veszíthet Erdogan, ha folytatja a támadásokat

Szankciók nélkül is sokat veszíthet Erdogan, ha folytatja a támadásokat

Tőkét emel leányvállalatában a Mátrai Erőmű Zrt.

Tőkét emel leányvállalatában a Mátrai Erőmű Zrt.

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Videó: kemény volt a karma, mint egy tégla

Videó: kemény volt a karma, mint egy tégla

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt