Sokat elárul egy vállalat életéről és annak vezetőjéről, hogyan kezeli a stresszt: ha a menedzser a magánéletében nem akar foglalkozni a kényes kérdésekkel, akkor a cégnél is tologatni fogja azokat. A magyar kultúrában túlzott alkalmazkodásra szocializálják a gyerekeket, így felnőttként feszült helyzetben kompromisszumra törekszünk azt gondolva, az önuralom megoldja a problémát.

A vállalat egy komplex rendszer, gazdasági és emberi törvényszerűségeivel. Ha feszültség keletkezik a vállalaton belül, akkor első körben meg kell keresni a stressz gócpontját és ennek megfelelően lehet beavatkozni a vállalati szintekbe - mondja Szirmay Ágnes munkapszichológus. Szerinte nem mindegy, milyen a közérzetünk munkahelyünkön, mivel életünk nagy részét ott éljük le, az is fontos, hogy milyen minőségben töltjük el ezt az időintervallumot. „A rossz közérzet egyébként sem korlátozódik csak a munkaidőnkre. Mindenki átélte már, hogy el tudja rontani az otthoni hangulatot is, amikor kiborulva érünk haza munkahelyünkről” - teszi hozzá Szirmay. A stresszkezelés azonban nem egyenlő azzal, hogy valakit nyugtatgatunk és kedvesen elbeszélgetünk vele - ironizál a szakember. „A munkapszichológusok nem óvónők, a stresszkezelés pedig nem úri huncutság, amivel egy vállalatnak akkor kell foglalkoznia,amikor már minden egyéb fontos feladattal foglalkozott” - nyomatékosítja a szakember, hozzátéve: egy vállalat eredményességét éppúgy befolyásolja a gazdasági tevékenysége, mint humán erőforrás rendszerének hatékonysága.

© sxc.hu
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének felmérése szerint minden ötödik felnőtt lakos az idült stressz állapotában van. A stressz ugyanis nem betegség, és a stresszhez vezető kihívások önmagukban szükségesek a testi, lelki fejlődéshez. Elsősorban a hosszú távú stresszhatás vezethet magatartási zavarokhoz - ingerlékenység, fokozott dohányzás, alkoholfogyasztás, alacsony munkateljesítmény -, pszichológiai hatásokhoz - depresszió, agresszió, zavartság, figyelmetlenség -, fizikai panaszokhoz, tünetekhez - vérnyomás emelkedése, fejfájás -, pszichoszomatikus megbetegedésekhez - emésztőrendszeri, szív-érrendszeri megbetegedések. Ilyen, tartós stresszt a munkahelyi bizonytalanság, értékvesztés, képességgel arányban nem álló munkahelyi, társadalmi, családi elvárások, konfliktusos interperszonális kapcsolatok munkatársakkal, főnökkel, vagy a magánéletben, túlzott munkateher okozhatnak. 

Hogyan kezelhető a stressz? A szakember szerint be kell azonosítania a probléma gyökerét, majd a stresszkezelés egyik lehetőségeként csökkenthető a stresszt keltő forrás ereje.

Tartalmi paertnerünk a HR portál. A cikk teljes szövegéért kattintson ide.

hvg.hu Karrier

Dráma. De mi lesz a vége?

A munkaerő-piaci válság negatív hozadékaitól, ha önerőnkből nem megy, szakember segítségével szabadulhatunk meg. Ezúttal arra keressük a választ, hogyan dolgozható fel a munkahelyi stressz, bizonytalanság, a leépítés okozta trauma a pszichodráma segítségével.

Karrier

Kétélű fegyver: terítéken a dolgozók teljesítménye

A teljesítményértékelési rendszer a közhiedelemmel ellentétben nem HR-dokumentációs mumus, akkor sem, ha néhány vállalatnál nem futott be nagy karriert. Hatékony, olcsó és egyszerűen használható eszköz lehet egy tapasztalt vezető kezében, aki tudja, hogy a rendszeres és szakszerű visszajelzések minden munkatárs számára fontosak, beosztástól függetlenül.

Karrier

Kiből lesz jó HR-es?

A humánerőforrás területén dolgozók a legváltozatosabb elvárásokkal és háttérrel indulnak pályájukon. Tanárok, közgazdászok, orvosok, pszichológusok és diplomás humánmenedzserek. Mi a közös bennük? Erről beszélgettünk Kántor Annával, a Roche gyógyszercég humánmenedzserével.

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók