Hogyan reagál a gazdasági válság miatt kialakult helyzetre egy veszprémi cég német ügyvezető igazgatója és magyar HR-menedzsere? Nézetek és válságkezelő technikák.

Veszprém a nyugat-dunántúli régió egyik megyei jogú városa. A KSH által kiadott Statisztikai Tükör 2009. április 22-i számában olvashatjuk, hogy a megyeszékhelyek, megyei jogú városok szerepe meghatározó. Számos intézmény tekintetében szolgáltató központjai saját megyéjüknek, az átalakulóban lévő közigazgatásban pedig egy-egy területen regionális feladatokat látnak el. Nagyobb vállalkozási aktivitásuk, tõkekoncentrációjuk révén kedvezőbb munkalehetőségeket nyújtanak az aktív korú népesség számára.

A munkahelyek többsége a régióban ipari jellegű vállalat. Veszprémben a foglalkoztatottak közel 30 százaléka ebben a szektorban dolgozik. Az iparon belül a feldolgozóiparnak, elsősorban a gépipari tevékenységet végző ágazatoknak van kiemelkedő szerepe a térségben. A Közép-Dunántúl négy megyei jogú városában a dolgozók havi nettó keresetének átlaga 2007. évben 113,5 és 126,2 ezer forint között alakult. A vállalkozások száma - az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások száma - igen magas, ezen belül Székesfehérvár és Veszprém esetében kiemelkedő. A KSH 2007-es felmérése alapján Veszprémben körülbelül 100 külföldi érdekeltségű cég működik, amelyekben az egy vállalkozásra jutó külföldi tőke ereje megközelítőleg eléri az 1,8 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy többnyire tőkeerős beruházások jelentek meg Veszprém környékén. A Központi Statisztikai Hivatal által készített 2009. április 28-i gyorsjelentésben olvashatjuk azt is, hogy a bruttó ipari termelés tavaly október óta hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben maradt el az előző év azonos időszakától. 2009. februárjában a termelés 29 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Válság és 25 százalékos visszaesés

A német tulajdonú, Mannheim-i székhelyű Pepperl+Fuchs jelentős szereplő az ipari automatizálás területén, évek óta a gyújtószikra-mentes üzletág elsőszámú beszállítói, ami több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent. A cégcsoport részére 1997 óta Veszprémben készül az összes műanyag és fém alkatrész, valamint sok, az érzékelőkbe épülő további részegység. Jelenleg egy 218 fős gyártóegység és egy 8 fős kereskedelmi egység működik a veszprémi telephelyen. Jürgen Chrobak, a cég német ügyvezetője a válság magyar és német természetéről elmondta, hogy Magyarország sokkal kevésbé ellenálló, mint Németország. Egyrészt nálunk a költségek túl alacsonyak, amelyekből már nem lehet lefaragni, míg Németországban ezek jóval magasabbak, és ez lehetőséget biztosít a megtakarításokra is. Másrészt Chrobak a magyar piacgazdaság kifejezett hátrányának tartja a közepes méretű - 200-1000 fős -, elsősorban az ipari gyártó szegmens hiányát. Szerinte így nincs igazi ereje a magyar gazdaságnak.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk teljes szövegét itt olvashatja.

Karrier

Kétélű fegyver: terítéken a dolgozók teljesítménye

A teljesítményértékelési rendszer a közhiedelemmel ellentétben nem HR-dokumentációs mumus, akkor sem, ha néhány vállalatnál nem futott be nagy karriert. Hatékony, olcsó és egyszerűen használható eszköz lehet egy tapasztalt vezető kezében, aki tudja, hogy a rendszeres és szakszerű visszajelzések minden munkatárs számára fontosak, beosztástól függetlenül.

hvg.hu Karrier

Dráma. De mi lesz a vége?

A munkaerő-piaci válság negatív hozadékaitól, ha önerőnkből nem megy, szakember segítségével szabadulhatunk meg. Ezúttal arra keressük a választ, hogyan dolgozható fel a munkahelyi stressz, bizonytalanság, a leépítés okozta trauma a pszichodráma segítségével.

Karrier

Kiből lesz jó HR-es?

A humánerőforrás területén dolgozók a legváltozatosabb elvárásokkal és háttérrel indulnak pályájukon. Tanárok, közgazdászok, orvosok, pszichológusok és diplomás humánmenedzserek. Mi a közös bennük? Erről beszélgettünk Kántor Annával, a Roche gyógyszercég humánmenedzserével.

MTI Karrier

Milyen betegségekkel fenyeget állásunk elvesztése?

Az állás elvesztése nemcsak gazdasági gondok elé állítja az érintetteket, hanem beteggé is teheti őket: akiknek megszűnik a munkahelyük, valószínűbb, hogy magas vérnyomásuk, szívproblémájuk, szélütésük vagy cukorbetegségük lesz.

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Belebukott a rasszista botrányba a bolgár fociszövetség elnöke

Belebukott a rasszista botrányba a bolgár fociszövetség elnöke

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Marad a napos, száraz idő

Marad a napos, száraz idő