szerző:
MTI

Májusban 4229-el csökkent a Csehországban hivatalos engedéllyel dolgozó külföldiek száma, a csökkenés év eleje óta tart. Május végén összesen 252 090 külföldi állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban, ami éves szinten 15 882-vel kevesebb - derül ki a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatásából.

Tavaly év végéig a külföldi munkavállalók száma folyamatosan emelkedett Csehországban. Tavaly december végén a hivatalos kimutatás szerint összesen 284 551 idegen állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban. Becslések szerint az engedély nélküli külföldi munkavállalók száma több tízezerre tehető.
 
A vendégmunkások legnagyobb csoportját a szlovák állampolgárok teszik ki. Míg tavaly decemberben 101 ezer szlovák állampolgár dolgozott Csehországban, addig májusban már csak 93 ezer. A második helyen az ukránok vannak, számuk május végén 93 ezer volt, míg a harmadikon a lengyelek, akikből májusban 19 ezer volt alkalmazva csehországi vállalatoknál. 
 
Folyamatosan csökken a vietnami vendégmunkások száma is. Tavaly decemberben számuk meghaladta a 16 ezret, májusban azonban már csak 6500-an dolgoztak hivatalos engedéllyel. A mintegy 50-60 ezres Csehországban élő vietnami közösségben azonban nagyon nagy a magánvállalkozók, kereskedők száma, s egyre többen kapnak cseh állampolgárságot is.  

A cseh kormány felajánlotta azoknak a külföldi állampolgároknak, akik elveszítették csehországi munkahelyüket, hogy hazautazásuk esetén megtéríti költségeiket. Június közepéig ezt az ajánlatot 1664-an használták ki. Nekik a cseh kormány kifizette az útiköltségeket és fejenként 500 eurós támogatást nyújtott az otthoni letelepedéshez. A hazautazók között 1088 mongol, 270 üzbég, 186 vietnami volt. 
  
A munkanélküliségi ráta áprilisban és májusban egyaránt 7,9 százalékos szinten volt Csehországban. A májusi stagnáció szakértők szerint nem a helyzet javulásának köszönhető, hanem a szezonális jellegű munkákkal van összefüggésben. Általános a várakozás, hogy az év végéig a munkanélküliség tovább fog emelkedni.

MTI Karrier

Tömeges elbocsátástól tartanak az E.ON-nál Németországban

Csupán Németországban négyezer ember leépítésére számít az E.ON energiavállalatnál a szolgáltatásban dolgozók szakszervezete. Európa-szerte hatezer munkahely eshet áldozatául az E.ON takarékossági programjának a ver.di szakszervezet számítása szerint. Ezen kívül a különböző tevékenységek kiszervezése folytán további 3-4 ezer dolgozót érinthet a leépítés - közölték a ver.dinél kedden, korábbi lapértesüléseket megerősítve.

MTI Karrier

Legalább 1500 fős leépítést tervez a Michelin

A világ vezető abroncsgyártója, a francia Michelin legalább 1500 fős leépítést tervez franciaországi telephelyein - írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Le Monde című párizsi napilap kedd délutáni számában.

MTI Karrier

Zuhant a foglalkoztatottság az EU-ban

Minden korábbinál nagyobb mértékben, csaknem kétmillió fővel csökkent a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban idén március végéig az előző negyedévhez képest - közölte hétfőn az Eurostat.

MTI Karrier

Kiszorítják a külföldi dolgozókat a munkanélküliek

A regionális munkaügyi központok adatai, illetve szakemberek becslése szerint a gazdasági válság kezdete óta 11-12 ezer - részben feketén foglalkoztatott - külföldi vendégmunkás kényszerült arra, hogy hazaköltözzön Magyarországról - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Süt a nap, és ezt mi ki is használjuk

Süt a nap, és ezt mi ki is használjuk

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Új választások lesznek Észak-Macedóniában