szerző:
MTI

Korlátozzák az állami cégvezetők javadalmazását július elsejétől, az állami tulajdonú társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak tiszteletdíja a felére csökken, a vezetők havi bruttó fizetése pedig legfeljebb 2 millió forint lesz havonta.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már korábban döntött a korlátozó intézkedésekről, és lesz, ahol megszüntetik az igazgatóságot, vagy összevonják a felügyelőbizottsággal.
 
Az újonnan kinevezett állami cégvezetők havi bruttó fizetése nem haladhatja meg a 2 millió forintot. A már munkaviszonyban lévő vezetőkhöz pedig, akiknek a havi bruttó fizetése ezen felül van, azzal a kéréssel fordult a vagyonkezelő, hogy fizetésük havi bruttó 2 millió forint feletti részét jótékony célra ajánlják fel. A vezetők ennek  eleget téve a felajánlásokat megtették - mondták el korábban az MNV-nél. A vezetők a 2008. évre megállapított prémiumuk - amelynek kifizetésére 2009-ben kerül sor - 50 százalékát már felajánlották az erdőtelepítési program megvalósítására. A felajánlások befizetése megkezdődött.
 
Az igazgatósági (ig) és felügyelőbizottsági (fb) testületek összköltségét 50 százalékkal csökkentik, három módon. Az MNV Zrt. megvizsgálja, mely társaságoknál szüntethető meg az igazgatósági. Ahol erre lehetőség van, ott a megszűnő testület jogkörét a továbbiakban a társaság első számú vezetője gyakorolja majd.
 
Az MNV Zrt. megvizsgálja továbbá, hogy mely társaságoknál nyílik lehetőség az igazgatósági és felügyelőbizottsági taglétszám csökkentésére, meghatározza a létszámcsökkentés mértékét, és ezt követően racionalizálja a testületi létszámot, illetve dönt az ig- és fb- tagok tiszteletdíjának csökkentéséről.
 
Az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a jogköre alá tartozó társaságoknál a módosításokat közvetlenül hajtja végre. A minisztériumok, vagyonkezelők vagyonkezelésébe tartozó legalább többségi tulajdonú állami társaságoknál a módosításokat a vagyonkezelők fogják végrehajtani, a legalább többségi tulajdonú állami társaságok leányvállalatainál pedig az anyavállalat vezetése.
 
Az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács közvetlen vagyonkezelésébe tartozó többségi tulajdonú állami társaságok száma 149. Ezeknél 1102 igazgatósági és felügyelőbizottsági tag van. A testületek havi bruttó összköltsége 133 687 750 forint, ezt csökkentik most 50 százalékkal.hvg.hu Vállalkozás

Munkaszüneti-, és szabadnapok és a közös megegyezés felmentésről

Kit és milyen esetben illetnek meg munkaszüneti és szabadnapok? Közös megegyezéssel távoztam létszámleépítés miatt a munkahelyemről, ez hátrányosan érinthet az álláskeresésnél? Közalkalmazottként kérhetem a munkaviszonyom felmentéssel történő megszüntetését? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy HR-es?

A Merces legfrissebb kutatása szerint a szlovák humán erőforrás szakemberek többet kerestek 2009 első negydévében, mint a magyarok. Ez a második negyedévre ismét változott, ugyanis a magyarországi HR szakma 280 ezer forintos átlagfizetése veri a szlovák 263 ezer forintos átlagfizetést.

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Kubatov: Az ellenzéki nász mézeshetei gyorsan elmúlnak majd

Kubatov: Az ellenzéki nász mézeshetei gyorsan elmúlnak majd

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

Húsz cég felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért

Húsz cég felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag