szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétéves küzdelem után óriási összegű, 16 millió forint értékű kártérítéshez jutott Kínában egy vándormunkás, aki foglalkozási eredetű tüdőbetegséget kapott.

A 28 éves Csang Haj-csao (Zhang Haichao) kitartóan harcolt egészségügyi ellátásáért, rehabilitációjáért, és az őt ért egészségkárosodás miatti anyagi kompenzációért. A fiatalember azt követően, hogy munkahelyén a rendszeres porbelégzéstől tüdőbetegséget kapott, kezelése költségeinek térítését követelte volt kenyéradójától, egy Honan (Henan) tartományi üzemtől, ahol szilikát téglákat és tűzálló anyagokat gyártanak. 
  
A vállalat vezetése megakadályozta, hogy a kiadott orvosi szakvélemény a fiatalember ügyében eljáró felügyelő hivatalhoz jusson, azért, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie. Az eset végül országos nyilvánosságot kapott és szigorú vizsgálat indult. Ennek végeredményeként az egykori munkaadót kötelezték a kártérítés megfizetésére.
  
"Szerencsésnek érzem magam, hogy ennyi ember aggódott értem" - nyilatkozta Csang, akinek összesen 615 ezer jüant ítéltek meg. Hozzátette: reméli, hogy a különösen a kiszolgáltatott vándormunkások a jövőben nagyobb figyelmet kapnak, és jogaik érvényesítése nem lesz annyira nehéz, mint manapság. Az esethez kapcsolódóan összesen hat helyi egészségügyi hivatalnokot, illetve orvost bocsátottak el, vagy függesztettek fel az állásából.

hvg.hu Karrier

Halálra vert egy vevőt öt áruházlánci alkalmazott

Összevert egy nőt Kína keleti részén öt bolti alkalmazott, mert az a felszólítás ellenére nem mutatta meg a vásárlást igazoló blokkot. Az alkalmazottak szerint lopott, ezért alaposan összeverték az asszonyt, aki pár nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe - számolt be az esetről az AFP Francia Hírügynökség.

MTI Karrier

Német csúcsvezetők bukása

Három év alatt, 2006 óta a német nagyvállalatok vezetőinek több mint fele hagyta ott állását, vagy távozott felmondással.

hvg.hu Karrier

Fényűző partit adott a bankár, kirúgták

Kirúgta egyik bankárját a Wells Fargo, Amerika negyedik legnagyobb pénzintézete, miután az alelnöki posztot betöltő nő a bank egyik dollármilliókat érő ingatlanját magáncélokra használta: partit adott barátainak - írta internetes oldalán a CNN.

Linuxot vitt a Marsra a NASA

Linuxot vitt a Marsra a NASA

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

Egy iskolát és egy óvodát is be kellett zárni Szigethalmon a járvány miatt

Egy iskolát és egy óvodát is be kellett zárni Szigethalmon a járvány miatt