szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők körében az idén a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok a legnépszerűbbek, a felvételizők átlagosan három helyet jelöltek meg, a rekorder azonban ötven helyre pályázik - olvasható a Felvi.hu honlapon közzétett elemzésben.

A jelentkezési adatok eddigi feldolgozottsága alapján az alapszakok közül a turizmus-vendéglátás, továbbá a gazdálkodás és menedzsment vezeti a népszerűségi listát. Ezeket követi a jogász szak, majd a mérnök informatikus, valamint a pénzügy és számvitel következik, azután a gépészmérnöki, a nemzetközi gazdálkodás, a kommunikáció és médiatudomány, az általános orvos, majd a kereskedelem és marketing szak zárja a tízes listát.

Mesterszakok esetében a tanárképzés magasan vezet, ide több mint háromszor annyian jelentkeztek, mint nemzetközi tanulmányok szakra. Harmadik helyen a kommunikáció és médiatudomány áll, majd a vezetés és szervezés, a pszichológia, a pénzügy, a geográfus, a fordító és tolmács, a biológus, valamint a marketing szak került fel a legnépszerűbb mesterképzések tízes listájára.

Az alapképzésre jelentkezők többsége a 19-21 éves korosztályból kerül ki, míg mesterképzésre leginkább a 22-23 évesek, valamint a 27 évnél idősebbek felvételiznek. Az idei legidősebb jelentkező 76 éves és gyógypedagógia szakra készül. A második az életkori rangsorban az a 71 éves felvételiző, aki jogász szakon kezdené meg tanulmányait, őt követi két 70 éves jelentkező, akik a fizika, illetve a villamosmérnöki szakot célozták meg.

Az idei jelentkezők közül a legtöbben három szakot jelöltek meg - csaknem 60 ezren -, de van, aki harminchét, negyven vagy akár ötven helyre is felvételizik. Körülbelül 3400 külföldi állampolgárságú jelentkező van. Közülük legtöbben a szomszédos országokból felvételiztek: Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából, Horvátországból -, de akadnak mongol, lengyel, afgán, vietnami, szerb, orosz és kínai jelentkezők is. Az előzetes adatok alapján körülbelül 46 ezer felvételizőnek van már nyelvvizsgája valamilyen nyelvből, és csaknem négyezren vannak azok, akik hátrányos helyzetük miatt többletpontra jogosultak.

László Éva Lilla Karrier

Vágyott diplomák: íme, a legvonzóbb hazai egyetemek

Idén összesen 140 ezren jelentkeztek a hazai egyetemekre és főiskolákra, de csak 57 ezer államilag finanszírozott hely kiadó. Melyek a felvételizők körében legnépszerűbb felsőoktatási intézmények? Garancia-e egy neves egyetemen megszerzett diploma arra, hogy a pályakezdő el is tud helyezkedni? Aktuális kérdések a felvételi előtti hajrában.

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót