szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mercedes Benz Hungary Kft., Kecskemét Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az autóipari szakképzés javítását szolgáló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá pénteken Kecskeméten.

A megállapodást Frank Klein, a Mercedes Benz Hungary kft. ügyvezető igazgatója, Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke látta el kézjegyével. Az eseményen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozáspolitikáért felelős államtitkára, aki Kecskemét városa és az egész ország szempontjából fontos lépésnek nevezte az együttműködést.

A német duális képzési rendszerre szeretnénk a magyar szakképzést alapozni úgy, hogy a német rendszert adaptáljuk a magyar viszonyokra - hangsúlyozta Czomba Sándor. Az államtitkár szerint a szakképzés átalakítása fontos lépés, amely segít abban, hogy több kezdő szakmunkás tudjon azonnal munkát találni magának, valamint a kormány elé kitűzött - egy millió új munkahely létesítésére vonatkozó -  cél elérésében is.

Frank Klein, a Mercedes Benz Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Mercedes személygépkocsik gyártásához jól képzett munkaerőre van szükség. Az igazgató szerint hosszabb távon legalább tízezer új munkahelyet teremt a beruházás a térségben, ezért nem csak a Mercedes Benz, hanem a többi vállalkozás számára is kiemelten fontos a jól képzett munkaerő.

Gaál József, a megyei kamara elnöke emlékezetett arra: már korábban javasolták azt, hogy át kellene alakítani a szakképzés rendszerét, mert az nem felel meg a mai kor elvárásainak. Zombor Gábor polgármester szerint, a duális szakképzési rendszer kimozdítja a középfokú szakoktatást abból a rendszerből, mely bizonyítványt adott, de megfelelő gyakorlati tudást nem, és a munkanélküliséget növelte.

A megállapodás értelmében a duális oktatási rendszert 2011 őszétől vezetik be két kecskeméti szakközépiskolában. Három éves szakmai képzést indítanak, egyelőre öt szakmában, amelyek igazodnak a Mercedes Benz szakmunkás utánpótlási igényeihez. Közülük három teljesen új lesz Magyarországon. Évente 100 szakmunkás végez az öt autóipari szakmában.

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Elegük van a holland vendéglátósoknak, beperlik az államot a lezárások miatt

Elegük van a holland vendéglátósoknak, beperlik az államot a lezárások miatt

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg