szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszületett a béralku a tömegközlekedési dolgozók béremeléséről - írta közös közleményében a főpolgármesteri hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV. E szerint a 24 aláíró szakszervezet hozzájárulása mellett a dolgozók átlagosan havi 10 ezer forintos béremelést és a fejenként havi ötezer forint értékű Erzsébet utalványt kapnak.

Tarlós István főpolgármester, György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a múlt héten közösen fogadta a Városházán a két legnagyobb szakszervezeti szövetség, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) képviselőit - idézte fel a közlemény.

A megbeszélésen a szakszervezetek azt kérték, hogy a BKV annak ellenére kösse meg az idei évi bérmegállapodást, hogy az egyik szakszervezet azt nem írja alá és nem kíván beleegyezni a béremelésbe. A megbeszélésen Tarlós István főpolgármester biztosította a szakszervezeteket: támogatja a béremelést és nem fogja hagyni, hogy egyetlen szakszervezet pontosan nem ismert indíttatásból megakadályozza a megállapodást - tették hozzá. 

Ennek nyomán a BKV igazgatósága úgy döntött, hogy a 24 aláíró szakszervezet hozzájárulása mellett a dolgozók megkapják az átlagosan havi 10 ezer forintos béremelést és a fejenként havi ötezer forint értékű Erzsébet utalványt. Az érdekképviseletek túlnyomó többsége megértette és elfogadta, hogy a főváros és ennek nyomán a BKK és a BKV gazdasági lehetőségei ennél több jövedelemnövelést nem engednek - fogalmazott a keddi közlemény.

A megállapodást az érdekképviseleti oldal részéről egyedül a Nemes Gábor által képviselt Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) nem írta alá. A BKV igazgatósága arról is döntött, hogy a 24 aláíró szakszervezet hozzájárulása mellett ennek ellenére ez év április 1-jétől mégis hatályba lépteti a bérmegállapodást.

A bérmegállapodás további hét juttatási elemet tartalmaz, köztük a személyi jellegű megtakarítások visszaforgatására vonatkozó megállapodást is. Amennyiben – a Fővárosi Közgyűlés által még nem elfogadott – üzleti tervben meghatározott személyi jellegű ráfordításokban a költségtakarékos gazdálkodás eredményeként megtakarítás várható, akkor annak mértékéig, de legfeljebb fejenként 36 ezer forintig a BKV Erzsébet utalványt ad a munkavállalóknak.

A munkáltató a kifizetést legkésőbb idén december 20-ig teljesíti, a bérmegállapodás hatálya december 31-ig terjed - tette hozzá a közlemény.

Hegedűkoncertet adtak a betegeknek egy dél-koreai kórházban

Hegedűkoncertet adtak a betegeknek egy dél-koreai kórházban

Meggondolta magát a kormány, mégsem kötik meg a polgármesterek kezét

Meggondolta magát a kormány, mégsem kötik meg a polgármesterek kezét

Közel százezren jelezték, hogy tovább törlesztik a hiteleiket

Közel százezren jelezték, hogy tovább törlesztik a hiteleiket