Szexi, és a profitot is növeli, de hogyan kapcsolódhat egy kisebb cég ehhez a trendhez?
Ötlépcsős útiterv a fenntarthatósági célkitűzések üzleti stratégiába építéséhez.
Sok szőlősgazdának a nyakán maradhat a termése az idén. Az ágazat irányítói gyanítják, hogy a leggyengébb minőségű, olcsó olasz borokat jelöletlenül keverik a címke szerint magyar terméket tartalmazó palackokba.
HVG |
Nem sokkal rózsásabb a helyzet más borvidékeken sem. A 3300 hektáros balatonboglári borvidéken csupán 1100 hektárról veszi át a termést a vele szerződött gazdáktól a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. Mészáros Lászlóné, a helyi hegyközségi tanács titkára szerint ezt legalább - tekintettel a hosszú távú szerződésekre - a tavalyi árnál csupán 10 százalékkal olcsóbban teszi.
HVG |
A magyar hatóságok előtt tehát nyoma veszett mintegy 250 ezer hektó bornak és pezsgőnek, azaz a hivatalos statisztikák szerinti teljes magyar importnak megfelelő mennyiségnek. A HNT felkérte az agrártárcát, indítson vizsgálatot, utóbbi pedig a vámhatóságnak küldte tovább a megbízást. Azt ugyanis csak a jövedéki nyilvántartások és a készletek összevetésével lehetne kibuktatni, hová tűnt az olaszországi bor egy része.
Az olcsó olasz borokat a feldolgozók magyar borokkal házasítják, ez esetben viszont a címkén jelölniük kellene, hogy a nedű EU-ból származó borok keverésével készült. Ez azonban a bolti tapasztalatok alapján a teljes mennyiségre - ha valóban igaz, hogy ekkora tételben érkezett be olasz bor - biztosan nem történt meg. A KSH adatai szerint az olasz hordós bort literenként 38 eurócentes átlagáron hozták be Magyarországra, borászok azonban tudnak 20 eurócentes tételekről is (2003-ban az Olaszországból érkezett hordós borok átlagára még 70 eurócent volt). Ezek öntözött, hektáronként 30-40 tonnát is termő ültetvényről származó borok, nagyon gyenge beltartalmi értékkel - jellemzi az importtételeket Horváth Csaba.
Analitikai vizsgálatokkal nem lehet megállapítani, melyik palackban van importbor. Bár akad, aki erre sem venne mérget, azt állítván, hogy a behozott hordós ital nem mindig nevezhető bornak. "A korábbi magyarországi borhamisítás helyeződhetett át az olaszokhoz, ennyiért ugyanis ott sem lehet bort előállítani" - érvelt a HVG-nek Jásdi István, a Független Magyar Bortermelők Szövetsége (Vindependent) elnöke. Jásdi a maga részéről indokoltnak tartaná, hogy a borellenőrzéseket végző Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítő Igazgatósága ne csak a magyar borászokat vizsgálja, hanem az importot is. "Nem azért szavaztuk meg, hogy a literenként 8 forintos forgalomba hozatali járulék 40 százalékát a borászati ellenőrző hatóság kapja, hogy aztán Gerét és Bockot büntetgesse, mert a címkén apróbb hiányosságot találtak" - utalt Jásdi egy néhány hónappal ezelőtti villányi ellenőrzésre. A borászok azt is nehezményezik, hogy a pluszforrás ellenére a kapacitáshiányra panaszkodó ellenőrző apparátus sem bővült.
A láthatatlan importdömping és a nyomott árak mindenesetre nem sok jóval kecsegtetik a hazai borágazatot. Bár az uniós ültetvénykivágási pályázatra az idei évre engedélyezett 5116 hektárnál kevesebb, körülbelül 3200-3300 hektár területtel pályáztak a gazdák - miközben tavaly 2500 hektár eltüntetésére kaptak brüsszeli pénzt -, az idei szüret után ismét sokan bedobhatják a törülközőt. Dula Bence egri borász szerint például az egri borvidéken a termelők egyharmadától valószínűleg nem fogják felvásárolni a szőlőt, a többiek pedig csak jóval önköltség alatti áron tudják értékesíteni, ami a korábbi években be nem folyt pénzekkel együtt már elviselhetetlen terhet jelent a szőlőtermelő családoknak, így várhatóan tovább csökken a termőterület. "Most a legalsó kategóriában árasztotta el Magyarországot a gyenge minőségű, ihatatlan, bornak sem nevezhető itóka, de tartok tőle, ez a folyamat itt nem áll meg. Amint ebben a szegmensben tönkremennek a magyar termelők, a minőségi bort előállító borászatok sem ússzák meg a támadást" - festette fel a nézete szerint sötét jövőt Dula. A versenyhátrány riválisaikkal szemben a közterhek miatt már most is nagy - állítják a magyar borászok, akik nem értik, hogy az önkormányzatok miért vetnek ki négyzetméterenként ugyanakkora helyi adót egy pincészetre, mint egy sima élelmiszerüzletre. Azt is nehezményezik, hogy a jövedéki adót felváltó, literenkénti 8 forinton kívül miért kell tételenként 27-43 ezer forintot fizetniük a forgalomba hozatali engedélyért, holott egy tételből akár több százezer palack is piacra kerülhet, más esetben pedig csupán 1370 palack, mint például Dula 2006-os Menoirjából.
KELEMEN ZOLTÁN
Ötlépcsős útiterv a fenntarthatósági célkitűzések üzleti stratégiába építéséhez.
2025. július 10-én lezárult a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” pályázat. Július 15-étől új forgóeszköz-finanszírozási lehetőség nyílt meg a feldolgozóipari mikro- és kisvállalkozások számára.
Folyamatosan bővül a céges bankkártyapiac. A kínálaton egyre inkább látszik, hogy a neobankok megjelenése versenyre készteti a hagyományos bankokat is.
Az elektronikus aláírásoknak egyre nagyobb a szerepe, de a különböző típusok közötti különbségek nem mindig egyértelműek.
Egy magyar bombaszakértő segítette az 1920-as években a japán elnyomás ellen harcoló koreai szabadságharcosokat – derül ki Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarának dékánja, volt dél-koreai magyar nagykövet tanulmányából.
Olaszországi nyaralása idején történt végzetes baleset az osztrák extrémsportolóval.
Az Evergrande csődje óta tudhatjuk: elég nagy bajok vannak a kínai ingatlanszektorral. A fejlesztők most is abban reménykedtek, hogy az állam kisegíti őket, Peking azonban csalódást keltett. A kínaiak igazi problémáját azonban semmilyen tőkeinjekció nem tudná megoldani.
A pár egy podcastben reagált a pletykára, mondván, most legalább egy helyen vannak, mert ha nem, mindenki azonnal a válásukról kérdez.