Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A reklámértékesítő cég több mint egymilliárdos adózott nyereséget ért el 2016-ban, miután majdnem megháromszorozta a bevételét tavaly.

Az Atmedia reklámcéget tavaly decemberben vette meg a holland bejegyzésű Atmedia Holdings B.V.-tól Tombor András erre alapított cége, a Visus Invest Kft. Mint sejthető volt, a 2015-ben félmilliárd forintos adózott eredményt elért vállalkozásért nagy pénzt kellett fizetni, így valószínűtlennek tűnt, hogy Tombor saját zsebből fizette volna ki a vételárat. A HVG január elején meg is írta a hátteret: a Tv2-csoporthoz köthető luxemburgi társaság, a Mangusta Invest SA az, amelynek segítségével Tombor cége megvette az Atmediát. A Mangusta egy 1,7 millió eurós kölcsön fejében zálogjogot szerzett a Visus 60 millió forint névértékű Atmedia-részesedésére. A Mangusta: Rákosi Tamás üzletember egész Kelet-Európában terjeszkedő IKO-csoportjának háttércége.

Rákosi – aki Belgium, Luxemburg és Magyarország között ingázik – az egyik leggazdagabb magyar, vagyonát legalább 80 milliárd forint értékűre becsülik. (Az IKO-csoport átalakításáról a HVG eheti száma ír.)

Az év elején aztán a Mangusta is az Atmedia tulajdonosai közé került, de a tulajdontöbbség a Visus – vagyis Tombor – kezében maradt. Mint a tavalyi eredmények is mutatják, igen jövedelmező céget szerzett meg Orbán Viktor egykori főtanácsadója, aki a médiában máshol is nyomul: nemrég az ő cége vette át a mandiner.hu konzervatív honlap kiadását. Az Atmedia több mint 30 tévétársaság reklámidejét értékesíti kizárólagosan: köztük a Vajna-féle TV2-ét, az állami televízióért, de például a Sport 1 és 2-ét is. Ennek megfelelően 2016-ben megugrott az árbevétel: 9 milliárd forintról 27 milliárd forintra ugrott a nettó árbevétele. A nyereség is kilőtt: 1,1 milliárd forint volt az adózott eredmény. Ennek sorsáról tegnap, csütörtökön döntöttek, de nem szivárgott ki, hogy fizetnek-e osztalékot, és ha igen, kinek és mennyit. A december-januári adásvételeknél ugyanis gyakran előfordul, hogy nem az aktuális tulajdonosok veszik fel az osztalékot, hanem a korábbiak – ez megegyezés kérdése. Az Atmedia egyébként azzal is „álcázta” a nyereségfelosztási döntést, hogy június 14-én, szerdán megtartotta az eredménymegállapító taggyűlést, de azt az osztalékhatározat előtt felfüggesztették, elkerülve, hogy a két határozat közös nyilvános dokumentumba kerüljön.

Tombor a rádiós reklámpiacra is belépett. Az Atmedia ugyanis rögtön a decemberi tulajdonosváltás után megalapította a Radio Sales House Kft.-t, amelyben egy másik kormányközeli reklámos, Krskó Tibor HGY Invest Kft.-je a társa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust