szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Információink szerint többen is ajánlkoztak az intézményeknél, hogy elkészítik a kötelező honvédelmi intézkedési tervet. Pénzért, természetesen.

Egymás után 10 perccel landolt az egyik fővárosi iskola e-mailcímén két levél, melyben a honvédelmi intézkedési terv (HIT) elkészítésére ajánlkozott egy cég, illetve egy biztonságpolitikával foglalkozó szakember, utóbbi valamiért azt kérte, a neve ne szerepeljen a cikkben. A szolgáltatás árát a levélben egyikük sem közölte, a szakember kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni ezt, ahogy azt sem, hány intézményt keresett meg, viszont elmondása szerint néhányan elfogadták ajánlatát. Azt mondta, ismeretségi körben ajánlkozik, azonban a levél, amelyről tudunk, nem ezt igazolja, az baráti kapcsolatfelvétel helyett teljesen formális megkeresésnek tűnt, részletes bemutatkozással együtt.

Az iskoláktól kapott visszajelzések alapján az Aurapro munka- és tűzvédelmi cég többeket kereshetett meg, itt már árat is kaptunk. A cég ügyvezetője, Szegedi Ferenc a hvg.hu kérdésére azt mondta, a HIT elkészítésének ára függ az intézmény méretétől, de legfeljebb párszázezres, egyszeri kiadást jelent. Üzleti okokra hivatkozva azt nem árulta el, hogy hány óvodának és iskolának küldték el ajánlatukat, és a megkeresettek közül mennyien jelezték, hogy igénybe vennék a szolgáltatást. Szegedi azt mondta, több oktatással foglalkozó partnerük kereste meg őket, hogy segítsenek a terv elkészítésében. Szegedi elmondta, ők a kormánnyal, illetve a HIT-et kitaláló tárcákkal nincsenek semmilyen kapcsolatban.

Ha komolyan veszik, nagy munka

A sok adminisztrációval járó - amúgy sokak által bírált, félelemkeltőnek és kampányfogásnak tartott - HIT-et júniusig kell kidolgozniuk az óvodáknak és iskoláknak. Akikkel beszéltünk, azok még hozzá sem kezdtek.

"Ha valaki komolyan veszi, annak biztos nagy adminisztrációs teher a HIT elkészítése, de nem akkora, hogy ezért fizessenek"

- mondta egy vidéki iskola vezetője, aki már ki is törölte az ajánlkozó cég levelét. Az állami fenntartású iskoláknak önállóan nem is telne erre, mert bár az igazgatóknak van 50-100 ezer forintos, szabadon elkölthető kerete, de az kell a működési kiadásokra, villanykörtére, ilyesmire. Minden máshoz a tankerülettől kell engedélyt kérni. Ő abban bízik, lesz valami normális megoldás, és amit lehet, központilag a Klik elintéz ahelyett, hogy minden iskolának egyesével kelljen felkutatni, mely hatóságokat kell értesíteni terrortámadás esetén. Más azt mondta, "szórakoztató és kétségbeejtő", hogy nekik ezzel kell foglalkozniuk.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, a győri tankerület megígérte, készít sorvezetőt, ahogy a pedagógus kar is készít majd egy mintát, amit alapul vehetnek az intézmények.

Az egyébként nem ritka, hogy élelmes vállalkozók "rerepülnek" a plusz adminisztrációs teherre: egyik forrásunk azt mondta, iskolájuknál akkor is ajánlkoztak cégek, mikor minőségirányítási terveket kellett készíteni. Ők ezt soha nem vették igénybe.

A hvg.hu-nak korábban a Zöld Kakas Líceum magániskola igazgatója beszélt arról, mivel szembesül, ha el akarja készíteni a HIT-et:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Félelemkeltő kampányfogásként, az iskoláknak küldött hadüzenetként értékelik a HIT-et

Önmagában nem lenne gond azzal, ha az iskolákat felkészítik arra, mit kell tenni terrortámadás esetén, a kormányzat lépés időzítése és indoklása azonban sok kérdést felvet. Például, hogy valóban a gyerekek érdekeit nézi, vagy a sajátját, hogy a félelem gerjesztésével a Fidesz jobban szerepeljen a választáson? A jogi aggályokat sem teheti zsebre a kormány.

hvg.hu Itthon

"Gyerekeket ne ijesztgessünk már!"

Egy magániskola vezetője áttanulmányozta az elhíresült honvédelmi intézkedési tervet, átgondolta, náluk hogyan lenne alkalmazható, és rájött, hogy sehogy.

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva