szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MNB szakértőié a javaslat.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az online pénztárgépeknek és az Elektronikus Közúti-áruforgalom Ellenőrző Rendszernek köszönhetően a rejtett gazdaság becsült mértéke az uniós átlag alatt van, és a másik három visegrádi ország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia átlagánál is "szürkébb" Magyarország. A GDP 1 százalékának megfelelő költségvetési mozgástér keletkezne akkor, ha az adóelkerülés mértéke az uniós átlag szintjére süllyedne, az így keletkező többletbevételt pedig egyéb produktív kiadásokra, vagy a költségvetési hiány és adósság csökkentésére lehetne fordítani – írja a Portfolio az MNB szakértőire hivatkozva. 

A jövőben remélt további fehéredést több intézkedéstől várja az MNB. Júliusban például megkezdődött az online számlázás. Ezzel az adóhatóság távolból is monitorozni tudja az adózók közötti ügyleteket és hatékonyabban tud fellépni az áf-csalásokkal szemben. Ez azonban nem elég: a jegybank szakértői elsősorban az online pénztárgépek használatára kötelezett ágazatok körének bővítését, illetve az EKÁER-rendszer fejlesztését látják célravezetőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása