szerző:
Lengyel Miklós

Dollárszázmilliókat kapott Mexikó két elnöke a Köpcös által irányított drogkartelltől. Legalábbis ezt állítja Mexikó első számú drogbárójának ügyvédje. Szerinte a Sinaloa kartell második számú embere: Ismael "El Mayo" Zambada volt a pénzes postás a Köpcös és a két elnök között.

Enrique Pena Nieto és elődje, Felipe Calderon így kapott volna több százmillió dollárt Mexikó legnagyobb drogkartelljétől. A két elnök természetesen cáfol, de mindketten azért buktak meg a választásokon, mert a közvélemény korruptnak tartotta őket. A jelenlegi elnöknek már csak napjai vannak hátra a hatalomban, mert decemberben már jön a baloldali populista utód, aki kőkemény harcot hirdetett a korrupció ellen. Igaz, hogy minden elődje így kezdte. Ezért is tartják a drogbáró perét nem Mexikóban, hanem New Yorkban.

El Chapo, a Köpcös egykor a világ egyik legbefolyásosabb emberének számított

A Forbes El Chapót a világ 41-ik leghatalmasabb emberének nevezte, akinek hatalma és befolyása meghaladta a francia elnökét. A Sinaloa kartell 64 éves urát most New Yorkban állították bíróság elé, mert Mexikóban nem sok esély lenne az elítélésére.

Szülőföldjén kétszer is megszökött a "szigorúan ellenőrzött börtönből". Egyszer úgy, hogy emberei alagutat fúrtak a börtön alá. 78 rendőr és fegyőr volt benne a nagyhatalmú drogbáró szökésében. Állítólag kétmillió dollárba került a kimenekítés, ez aprópénznek számított a Köpcös számára. A Forbes ugyanis egymilliárd dollárra tette a vagyonát és ezzel benne volt az első tízben Mexikóban, ahol nagyon sokan élnek a drogból.

Nálunk, aki élni akart, az belevágott a drogbizniszbe

Ezt a vallomást a Sinaloa kartell ura Sean Pennek tette. A jeles hollywoodi színész meginterjúvolta őt a Rolling Stone magazin számára. A hiúság lett a veszte El Chapónak. A Rolling Stone-interjút ugyanis a kábítószer ellen küzdő amerikai rendőrök is olvasták, és dührohamot kaptak. Pedig a most 64 éves drogbáró csak azt mondta el, amit mindenki tudott, aki csak egy kicsit is belekóstolt a drogbizniszbe.

A Köpcös koldusszegény családban született

A faluban még iskola sem volt, ezért tanulással nemigen fáradozott. Már fiatalon azt csinálta, amit már az apja és a családban szinte mindenki, kábítószert termesztett és adott el. Aztán belépett a klánba, ahol gyors karriert csinált, mert villámgyorsan és határozottan gyilkolt. A Keresztapa /El Padrino/ sofőrje és testőre lett. Amikor az amerikai és mexikói zsaruk elkapták a nagyfőnököt, a birodalmat felosztották: a Köpcös kapta meg szűkebb pátriáját, a Sinaloa vidéket, amely azután a klán neve is lett.

Repülőgépeink és tengeralattjáróink is vannak

– így dicsekedett Sean Pennek a drogbáró, akinek imponált, hogy egy híres hollywoodi színésznek mesélhet arról, hogy a semmiből milyen magasra jutott. Mégis hogyan? Vetélytársait irgalmatlanul megölette olykor családjukkal együtt. A bosszú sem késlekedett.

El Chapo helyett egy bíborost öltek meg a repülőtéren

A bíboros is köpcös volt, ez lett a veszte. A drogbáróra küldött gyilkosok összetévesztették a két kis embert. El Chapo megúszta, a bíboros nem. Emiatt is börtönbe került, de megszökött. A hálózat hatékonyan működött. A Köpcös elmondta Sean Pennek azt, amit mindenki tudott Mexikóban: a rendőrök és a bírák megkenhetőek. Nem is tőlük tartott a Sinaloa kartell ura, hanem a vetélytársaktól. A Forbes szerint 1 milliárd dolláros vagyonát kénytelen volt növekvő mértékben a saját maga és családja biztonságára fordítani. Ezért lekerült a szupergazdagok listájáról Mexikóban. Három házasságból kilenc gyermeke van El Chapónak, így érthető, hogy drága a biztonság.

Csak hétéves ikergyermekei látogathatták a börtönben

Az amerikaiak megunták, hogy az USA piacát droggal elárasztó Köpcös Mexikóban akkor szökik meg a börtönből, amikor akar. Kérték a kiadatását, és ez meg is történt. Az Egyesült Államokban csakugyan szigorúan őrzik, még a feleségét sem engedték be hozzá a vizsgálati fogság idején. Csak a hétéves ikrei beszélhettek az apjukkal. Meg persze az ügyvédje, hiszen az mindenkinek jár az amerikai igazságszolgáltatásban.

El Chapo ma már csak az árnyéka régi önmagának

Az amerikai börtönök megtörik a legelszántabb bűnözőket is. A Köpcös állandóan panaszkodik. Minden nap hányok, rémes állapotban vagyok – írta rendszeresen a bírónak, aki igen figyelmesen ügyelt az esküdtszék kiválasztására, nehogy a klánvezér megvásárolt emberei döntsenek Mexikó legveszélyesebb drogbárójának sorsáról. Amely aligha lehet kétséges. Mint ahogy az sem, amit Sean Pennek nyilatkozott annak idején az akkor még magabiztos drogbáró: ez óriási biznisz. Ha lelőnek vagy elfognak, más áll a helyemre. Ez minden bizonnyal már meg is történt.

Horror vacui

A mexikói klánok úgy szerezték meg a hatalmas USA-piacot, hogy Escobart az amerikaiak eltették láb alól Kolumbiában. Amíg Escobar élt, addig Kolumbia volt a fő szállító. Mexikó csak tranzitországnak számított. Amint Escobar meghalt, színre lépett a mexikói "tranzit legénység", és likvidálta a kolumbiaiakat. Így kezdődött a mexikói klánok uralma az USA drogpiaca felett. Ezt használta ki a most 64 éves Köpcös, aki a Sinaloa kartell élén a mexikói drogbiznisz koronázatlan királya volt, aki koronáját és szabadságát elveszítve immár csak egy szánalmas roncs, akire a bíróság New Yorkban minden bizonnyal olyan ítéletet mond ki, hogy hátralevő napjait börtönben töltheti. Ez nem életbiztosítás: a bostoni ír maffia nyugalmazott főnökét kilencvenedik életévében verték agyon a börtönben azoknak a vetélytársaknak az emberei, akiknek rokonait az ő parancsára tették el láb alól egy szigorúan őrzött fegyházban az Egyesült Államokban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”