szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Dollárszázmilliókat kapott Mexikó két elnöke a Köpcös által irányított drogkartelltől. Legalábbis ezt állítja Mexikó első számú drogbárójának ügyvédje. Szerinte a Sinaloa kartell második számú embere: Ismael "El Mayo" Zambada volt a pénzes postás a Köpcös és a két elnök között.

Enrique Pena Nieto és elődje, Felipe Calderon így kapott volna több százmillió dollárt Mexikó legnagyobb drogkartelljétől. A két elnök természetesen cáfol, de mindketten azért buktak meg a választásokon, mert a közvélemény korruptnak tartotta őket. A jelenlegi elnöknek már csak napjai vannak hátra a hatalomban, mert decemberben már jön a baloldali populista utód, aki kőkemény harcot hirdetett a korrupció ellen. Igaz, hogy minden elődje így kezdte. Ezért is tartják a drogbáró perét nem Mexikóban, hanem New Yorkban.

El Chapo, a Köpcös egykor a világ egyik legbefolyásosabb emberének számított

A Forbes El Chapót a világ 41-ik leghatalmasabb emberének nevezte, akinek hatalma és befolyása meghaladta a francia elnökét. A Sinaloa kartell 64 éves urát most New Yorkban állították bíróság elé, mert Mexikóban nem sok esély lenne az elítélésére.

Szülőföldjén kétszer is megszökött a "szigorúan ellenőrzött börtönből". Egyszer úgy, hogy emberei alagutat fúrtak a börtön alá. 78 rendőr és fegyőr volt benne a nagyhatalmú drogbáró szökésében. Állítólag kétmillió dollárba került a kimenekítés, ez aprópénznek számított a Köpcös számára. A Forbes ugyanis egymilliárd dollárra tette a vagyonát és ezzel benne volt az első tízben Mexikóban, ahol nagyon sokan élnek a drogból.

Nálunk, aki élni akart, az belevágott a drogbizniszbe

Ezt a vallomást a Sinaloa kartell ura Sean Pennek tette. A jeles hollywoodi színész meginterjúvolta őt a Rolling Stone magazin számára. A hiúság lett a veszte El Chapónak. A Rolling Stone-interjút ugyanis a kábítószer ellen küzdő amerikai rendőrök is olvasták, és dührohamot kaptak. Pedig a most 64 éves drogbáró csak azt mondta el, amit mindenki tudott, aki csak egy kicsit is belekóstolt a drogbizniszbe.

A Köpcös koldusszegény családban született

A faluban még iskola sem volt, ezért tanulással nemigen fáradozott. Már fiatalon azt csinálta, amit már az apja és a családban szinte mindenki, kábítószert termesztett és adott el. Aztán belépett a klánba, ahol gyors karriert csinált, mert villámgyorsan és határozottan gyilkolt. A Keresztapa /El Padrino/ sofőrje és testőre lett. Amikor az amerikai és mexikói zsaruk elkapták a nagyfőnököt, a birodalmat felosztották: a Köpcös kapta meg szűkebb pátriáját, a Sinaloa vidéket, amely azután a klán neve is lett.

Repülőgépeink és tengeralattjáróink is vannak

– így dicsekedett Sean Pennek a drogbáró, akinek imponált, hogy egy híres hollywoodi színésznek mesélhet arról, hogy a semmiből milyen magasra jutott. Mégis hogyan? Vetélytársait irgalmatlanul megölette olykor családjukkal együtt. A bosszú sem késlekedett.

El Chapo helyett egy bíborost öltek meg a repülőtéren

A bíboros is köpcös volt, ez lett a veszte. A drogbáróra küldött gyilkosok összetévesztették a két kis embert. El Chapo megúszta, a bíboros nem. Emiatt is börtönbe került, de megszökött. A hálózat hatékonyan működött. A Köpcös elmondta Sean Pennek azt, amit mindenki tudott Mexikóban: a rendőrök és a bírák megkenhetőek. Nem is tőlük tartott a Sinaloa kartell ura, hanem a vetélytársaktól. A Forbes szerint 1 milliárd dolláros vagyonát kénytelen volt növekvő mértékben a saját maga és családja biztonságára fordítani. Ezért lekerült a szupergazdagok listájáról Mexikóban. Három házasságból kilenc gyermeke van El Chapónak, így érthető, hogy drága a biztonság.

Csak hétéves ikergyermekei látogathatták a börtönben

Az amerikaiak megunták, hogy az USA piacát droggal elárasztó Köpcös Mexikóban akkor szökik meg a börtönből, amikor akar. Kérték a kiadatását, és ez meg is történt. Az Egyesült Államokban csakugyan szigorúan őrzik, még a feleségét sem engedték be hozzá a vizsgálati fogság idején. Csak a hétéves ikrei beszélhettek az apjukkal. Meg persze az ügyvédje, hiszen az mindenkinek jár az amerikai igazságszolgáltatásban.

El Chapo ma már csak az árnyéka régi önmagának

Az amerikai börtönök megtörik a legelszántabb bűnözőket is. A Köpcös állandóan panaszkodik. Minden nap hányok, rémes állapotban vagyok – írta rendszeresen a bírónak, aki igen figyelmesen ügyelt az esküdtszék kiválasztására, nehogy a klánvezér megvásárolt emberei döntsenek Mexikó legveszélyesebb drogbárójának sorsáról. Amely aligha lehet kétséges. Mint ahogy az sem, amit Sean Pennek nyilatkozott annak idején az akkor még magabiztos drogbáró: ez óriási biznisz. Ha lelőnek vagy elfognak, más áll a helyemre. Ez minden bizonnyal már meg is történt.

Horror vacui

A mexikói klánok úgy szerezték meg a hatalmas USA-piacot, hogy Escobart az amerikaiak eltették láb alól Kolumbiában. Amíg Escobar élt, addig Kolumbia volt a fő szállító. Mexikó csak tranzitországnak számított. Amint Escobar meghalt, színre lépett a mexikói "tranzit legénység", és likvidálta a kolumbiaiakat. Így kezdődött a mexikói klánok uralma az USA drogpiaca felett. Ezt használta ki a most 64 éves Köpcös, aki a Sinaloa kartell élén a mexikói drogbiznisz koronázatlan királya volt, aki koronáját és szabadságát elveszítve immár csak egy szánalmas roncs, akire a bíróság New Yorkban minden bizonnyal olyan ítéletet mond ki, hogy hátralevő napjait börtönben töltheti. Ez nem életbiztosítás: a bostoni ír maffia nyugalmazott főnökét kilencvenedik életévében verték agyon a börtönben azoknak a vetélytársaknak az emberei, akiknek rokonait az ő parancsára tették el láb alól egy szigorúan őrzött fegyházban az Egyesült Államokban.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Piros-fehér-zöldbe borul a Lánchíd

Piros-fehér-zöldbe borul a Lánchíd

"Legalább a szabadság emlékét visszahozza" – Így lett Csongrád Csanád is

"Legalább a szabadság emlékét visszahozza" – Így lett Csongrád Csanád is

Hont: Napvégi gondolatok Trianon ürügyén

Hont: Napvégi gondolatok Trianon ürügyén