szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külföldi forgalom visszaesése miatt több étterem is komoly mínusszal számol márciusban és áprilisban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elismert budapesti vendéglátóhelyeknek komolyan betett a koronavírus, a céges rendezvények elmaradása, illetve a turizmus visszaesése.

Az Alabárdos étterem tulajdonosa, Andrusch Péter a G7-nek azt mondta, az ázsiai turisták kiesése miatt már januárban 20 százalékkal csökkent a forgalmuk az előző hasonló időszakához képest. Februárban 40 százalékos volt a visszaesés, márciusban pedig 60 százalékos mínusszal számolnak. Andrusch szerint már a megmaradásuk forog veszélyben.

A koronavírus miatt Európa-szerte elhalasztják a nemzetközi vásárokat és konferenciákat, a vállalatok megtiltották a munkatársaiknak a nemzetközi utazásokat. Az április csúcshónap lett volna, de Andrusch szerint az összes céges rendezvényt április utánra halasztották.

Az étterem tulajdonosa azt is elmondta, hogy a visszaesés miatt első lépésben az összes próbaidős és alkalmankénti kisegítő munkatárs megbízását megszüntették. „A következő fokozat a csökkentett nyitvatartás lehet, meg még kevesebb ember.”

A belvárosi St. Andrea Restaurant vezetője, Lizsicsár Miklós arról számolt be, hogy náluk két hete kezdődött a visszaesés, amikor egymás után mondták vissza a foglalásokat. 80 százalékkal csökkenhetett a forgalmuk.

A budai Várban működő éttermek közel harmadát üzemeltető Zsidai-csoport szintén azt írta, hogy jelentős bevételkieséssel számolnak mindenhol.

A bulinegyed szórakozóhelyei is kevesebb vendégről számoltak be, de náluk nem olyan drasztikus a helyzet. A G7 több vendéglátóhelyet is megkérdezett, és az általuk elmondottak szerint az elmúlt egy-két hétben kezdett érezhetően csökkenni a forgalom, helytől függően nagyjából 5-20 százalékkal. Azokat a helyeket érinti hátrányosan a turisták elmaradása, ahol a külföldiek aránya eddig is magasabb volt.

A Gettó Gulyás egyik tulajdonosa, Kautezky Dávid azt mondta, hogy náluk múlt héten éppen felújítás volt, de előtte nagyjából 15 százalékkal esett vissza a forgalom. Kautezky azt mondta, hogy márciusban 70 százalékos mínuszra számít. „Egyedül elbocsátásokkal tudunk felkészülni, pedig egy nagyon jó csapatunk van most” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Nébih: Illegális a bambusz pohár, hamarosan súlyos bírság vár arra, aki ilyet forgalmaz

Nébih: Illegális a bambusz pohár, hamarosan súlyos bírság vár arra, aki ilyet forgalmaz