szerző:
Kabai Fanni - Szikszai Anna
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenki máshogy reagál a vírus jelenlétére: van, aki már bezárt, más a biztonságot próbálja növelni.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus okozta tömegpánik a sportlétesítményekben is érzékelhető, mivel láthatóan jócskán megcsappant a mozogni vágyók száma, alig lézeng valaki az aulákban. Hogy mekkora a visszaesés, az nem derül ki, hiszen a Nemzeti Sportközpont megtiltotta a nyilatkozatot a szerkesztőség által meglátogatott uszodák számára, és a fitness létesítmények is között csupán egy-két megszólaló akad.

Helyszíni tapasztalataink és internetes keresésünk alapján az edzőtermek, uszodák és wellness központok többsége első sorban fokozott higiéniai eljárást és kellő felszerelést vezetett be a koronavírus ellen. Mostanra viszont szinte óráról-órára változik a helyzet a nyitvatartásukat illetően, a változásokról a legtöbben a Facebook-oldalukon kommunikálnak.

Az uszodákban a medencébe lépés előtt jellemzően szappanos zuhanyzást javasolnak, valamint az intézmény területén kihelyeztek újabb fertőtlenítő pontokat, ezzel is próbálva megelőzni a vírus bejutását. A vizek klórtartalmán is emeltek, mondván ebben a koronavírus külső burka már megsérül, és a kórokozó ártalmatlanná válik. Továbbá kérik az embereket, hogyha az elmúlt időszakban bármi fajta vírusos megbetegedésen estek át, a rákövetkező 2 hétben kerüljék az uszodát.

Többen a zárva tartás mellett döntenek, így például vasárnaptól a Suhanj Fitness is bezárja kapuit. Gusztos Péter, a Suhanj! alapítvány, valamint az edzőterem alapítója szerint megjósolhatatlan, meddig tart a veszélyhelyzet, ez akár 3-6 hónapig is tarthat. A bérletek lejárati idejét felfüggesztik, nyitás után fel lehet használni azokat.

A Life1 Nyugati Fitness többek közt azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy ha betegnek érzik magukat a vendégek, akkor inkább maradjanak otthon. Mielőtt belépnek a terembe, mossanak alaposan kezet, kerüljék a fizikai kontaktust a többi vendéggel, és tartsanak egymástól 1 méter távolságot. A termekben fokozott takarítást rendeltek el, vírusölő vegyszereket használnak, gondoskodnak a légcseréről, a csoportos órák maximális létszámát pedig 40 százalékkal csökkentik, hogy elég távolság legyen a vendégek között.

Hulényi Csaba, a Team Fitness ügyvezetője pedig úgy nyilatkozott a TV2 Tények stábjának:

“A recepciós pultnál is van kihelyezve fertőtlenítő, ami kifejezetten alkoholos, valamint a mosdóknál is fertőtlenítős kézmosóra váltottunk. Ezen kívül felhívtuk a vendégeink figyelmét, hogy fertőtlenítsék edzés előtt és edzés után is a gépeket, amiket használtak.” A csoportos órák létszámát is korlátozzák, maximum 40 fő regisztrálhat egy alkalomra.

Az Oxygen Wellness Fáy hivatalos honlapján arról írnak, hogy a vírus miatt óránként fertőtlenítik a kilincseket, mosdókat és wc-ket, az éjszaka használt vegyszereket pedig hatékonyabb vírus ellenes szerekkel egészítik ki, a mosdókban lecserélik a folyékony szappant kézfertőtleítőre. A beléptetéshez kiadott órákat is fertőtlenítik.

A fitness központokkal párhuzamosan a jógastúdiók is meghozták a szükséges intézkedéseket, a Mandala jógastúdiók csapata például Facebook-oldalán osztott meg egy posztot, amiben többek között arra kérik a vendégeket, ha van lehetőségük, hozzanak magukkal saját jógamatracot és törölközőt. A budapesti Downdog jógastúdió pedig a rendkívüli házirend bevezetése után a mai nappal bezárta kapuit, egyelőre két hétre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!