Megrohanták a koronavírus-tesztet végző magánlabort

Pár napja a Facebookon tette közzé a MikroMikoMed laboratórium, hogy elsőként a hazai piacon országszerte három helyszínen fogadják a koronavírus tesztelésre az érdeklődőket. A labor vezetője, Széll András a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy akkora tömeg kereste őket telefonon pénteken, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni.

  • hvg.hu hvg.hu
Megrohanták a koronavírus-tesztet végző magánlabort

A beszámoló szerint Széll felhívta a figyelmet arra, hogy szerződött partnereik egy budapesti és két vidéki helyszínen (Martonvásáron és Balatonfüreden) veszik le a mintákat, de a laboratórium naponta 40-50 koronavírus tesztet tud csak elvégezni.

A tesztelés nem olcsó: 25 ezer forint, és van külső helyszínre kért mintavételezés, ami feláras: a mintavétel háromezer, a kiszállás 15 ezer forintba kerül. Ennek kétszeresét kell megfizetni ahhoz, ha biztosan meg akarunk győződni arról, hogy nem vagyunk fertőzöttek, mert az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően három-négy nap után meg kell ismételni a tesztet.

Alaposan fel is kell készülni a tesztre, előtte 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni és fogat mosni, nehogy felhíguljon a kórokozó. Két steril pálcával vesznek mintát az orrból és a garatból, ezután a pálcák transzport folyadékba kerülnek, és lezárás után szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba viszik azokat. Az eredményeket a beérkezést követően 24 órán belül emailben elküldik a megrendelőnek. Negatív lelet esetén csupán egy emailt kap a megrendelő, a pozitív leletről viszont automatikusan értesítik a Tisztiorvosi Szolgálatot, és az eredeti mintát továbbküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.