szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 641 millió forint veszteséggel zárta a CIG Pannónia Csoport az előző évet, a bukás nagy része egy csalásnak tudható be.

A CIG Pannónia Csoport 2019-ben adózás után 641 millió forint veszteséget könyvelt el, teljes átfogó jövedelme 326 millió forint veszteség volt - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. most közzétett jelentéséből.

Az adózott eredmény 2,435 milliárd forinttal kisebb az előző évinél. Ennek a jelentés szerint két jelentős oka van: a nem-élet szegmensben a hivatalos megfogalmazás szerint "az olasz határon átnyúló kezesi biztosítási terméknél bekövetkezett jelentős káresemények és kapcsolódó visszaélések" (teljes eredményhatásuk 2,39 milliárd forint), valamint a Konzum/Opus részvényátalakításon realizált 1,056 milliárd forint árfolyamveszteség.

A bonyolult leírás mögött a gyakorlatban az áll: az MNB tavaly ősszel felfüggesztette a CIG Pannónia biztosítójának olaszországi kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az akkor Mészáros Lőrinchez köthető biztosítónak csalók okoztak milliárdos kárt. A biztosító több mint 300 millió euró erejéig rendelkezett viszontbiztosítási szerződéssel az Africa Re nevű céggel, de erről kiderült: hamisítvány. A menedzsment most a károk helyreállításásra összpontosít, ennek érdekében a magyar kezesi területen a további értékesítés leállítását rendelte el az igazgatóság.   

A biztosítási díjbevétel 9 százalékkal nőtt, az élet üzletágban az új szerzés 4,286 milliárd forint, 33 százalékkal magasabb, mint a megelőző pénzügyi évben. A cégcsoport ügyfeleinek vagyonkezelője, az MKB-Pannónia Alapkezelő eredménye 442 millió forinttal javította a CIG Pannónia eredményét. A társaság sajtóközleményében hangsúlyozta: a CIG Pannónia életbiztosítási üzletága pénzügyileg stabil, fundamentumai biztosak.

A koronavírus terjedése a jelentés szerint növeli a csoport működési és biztosítási kockázatait, várható pénzügyi hatásait még nehéz számszerűsíteni.

A nem élet üzletágra a jelenlegi várakozások szerint nem lesz jelentős hatással, ugyanakkor az olaszországi jogviták, a regressz ügyek elhúzódása valószínűsíthető. A koronavírus megfékezésének elhúzódása esetén a csoport haláleseti és egészségbiztosításokkal kapcsolatos kárkifizetései megnövekedhetnek, a személyes jelenlétet igénylő értékesítés, illetve a díjbevételek visszaeshetnek - írják a jelentésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!