szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A veszélyhelyzet alatt, egész pontosan március 24-e óta szüneteltek a NAV végrehajtási eljárásai. A veszélyhelyzet megszűnése után 15 nappal, azaz július 6-án folytatódnak az ügyek. Az Adózóna összegyűjtötte, mi mindent kell tudni a változásról.

A NAV a végrehajtási eljárás megindítása előtt először fizetési tájékoztatót küld az adózónak, hogy önként fizesse meg adótartozását. Ha a veszélyhelyzet előtt küldött már ilyen tájékoztatást, akkor most nem fog újat küldeni, így most váratlan meglepetések érhetik az adózókat – olvasható az Adózónán.

A folyamatban lévő végrehajtási eljárásoknál a törvény lehetőséget ad a NAV számára a méltányossági alapú felfüggesztésre. Ez kizárólag az adós kérelmére történhet. A felfüggesztési kérelem oka lehet többek között a koronavírus terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő fizetési nehézség vagy jövedelemkiesés is.

A NAV tájékoztatása szerint kizáró feltétel, azaz nem lehet felfüggeszteni a végrehajtási eljárást, ha az adóst a végrehajtási eljárás során korábban eljárási bírsággal sújtották.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!