szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem meglepő, hogy a koronavírus a turisztikai szektorban okozta a legnagyobb károkat.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A magyar cégek több mint 60 százaléka szerint idén biztosan visszaesnek a bevételeik, 10 százalék reménykedik növekedésben, a többiek stagnálásra számítanak – derül ki a G7 és az SAP közös, 300 cégvezető bevonásával készült – nem reprezentatív – felméréséből. (Minden harmadik válaszadó a 2-20 fős kisvállalkozások közül került ki, míg csaknem negyedük a legnagyobb, 500 munkavállalónál többet foglalkoztató nagyvállalatoktól érkezett, a szektorokat tekintve pedig meglehetősen vegyes a kép.)

A lap szerint a válaszokat elemezve országos szinten akár kétszámjegyű visszaeséssel is lehet számolni az év végére, miközben az állam és az MNB is jóval kisebb kárral számol.

A válaszadók szerint a legtöbb problémát a turizmusban okozta a koronavírus-válság, de az autóipar és a kulturális szféra is a leginkább szenvedők között van. Ezzel szemben az IT-szektorban, a vegyiparban, a jogi területen működőknek, illetve az államigazgatásban nemigen okozott zavart a vírus.

A vendéglátóipar nehéz helyzetét jól mutatja az is, hogy 5-ből négy cég kénytelen volt elbocsátani néhány munkavállalót, hogy talpon tudjon maradni, a maradék 20 százalék pedig létszámstopot rendelt el. Az említett leépítéseket pedig nem aprózták el a cégek: sokan dolgozóik felétől-kétharmadától is megváltak. Az autóiparban nem volt ennyire drasztikus a helyzet, de így is a cégek felének kellett elbocsátásokról döntenie, miközben például az IT-szektorban 9 százalék még bővítette is létszámát.

Arra a kérdésre, hogy mi lehetne a legnagyobb segítség a bajba jutott vállalkozásoknak, a válaszadók fele az adók és járulékok csökkentését és az elbocsátások megelőzésére adott érdemi bértámogatást említette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

Így írta át a koronavírus a maffia üzleti terveit

Alig van iparág, amelyet ne ütött volna meg a koronavírus – és ez akkor is igaz, ha olyanokról van szó, amelyek nem legálisak. Ahogy a cégvezetők tömegei kénytelenek voltak az elmúlt fél évben újragondolni az üzleti terveiket, ugyanúgy kényszerült újratervezésre a szervezett bűnözés is. Ráadásul sokakkal ellentétben ők még csak kormányzati mentőövet sem kérhetnek, legalábbis a világ szerencsésebb pontjain.

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

Hamarosan új tervvel áll elő az MNB: több bértámogatást és adókedvezményt akarnak

Hamarosan új tervvel áll elő az MNB: több bértámogatást és adókedvezményt akarnak