szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy a baj a Péterfy Sándor utcai kórházban: segédápolói és orvosírnoki munkaköröket is nyugdíjasokkal töltetnének be. Tavaly munkaerő-kölcsönzőkön keresztül is béreltek nővéreket és műtősöket.

Fizikai, műszaki és gazdasági munkakörökbe is keresnek munkaerőt, de segédápolói és orvosírnoki helyekre is vár nyugdíjasokat a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet. Nem napi 8 órás munkára keresi az intézmény a munkavállalókat, hanem 24 hónapon át, igény szerint, a kiírásban szereplő munkaórákra. A közbeszerzésre négyen jelentkeztek, a kórház számára a legkedvezőbb ajánlatot a Pesti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet adta – ez derül ki a szerdai Közbeszerzési Értesítőből. A munkaerőhiány nem újdonság, a portfolio.hu szerint a szektorból 9 ezer dolgozó hiányzik. Ugyancsak a portfolio.hu írt arról tavaly áprilisban, hogy bérnővérekkel és bérápolókkal kénytelenek pótolni a munkaerőt, akkor arról beszélt a Péterfy-kórház igazgatója, hogy munkaerő-közvetítőkön keresztül próbálják pótolni a hiányzó dolgozókat.

A kórház összesen 3367 órára keresett fizikai állományba szennyesátvevő, mosogató, varrónő és más munkakörökre munkaerőt, illetve 1219 órában foglalkoztatnának szellemi munkakörben adminisztrátort, és orvosírnokot is, de szintén 1219 órányi munkára vennének fel segédápolókat is. Összesen 7324 órányi munka elvégzését oldaná meg a kórház a nyugdíjas-szövetkezet közreműködésével.

A nyertes Pesti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet, bár jóval magasabb közvetítői díjért vállalta a munkavállalók kiközvetítését, mint a másik ajánlattevő, mégis befutó lett a közbeszerzésen. A fizikai állományú dolgozókat 1091 forintos órabérrel „adják kölcsön” a kórháznak, a szellemi munkakörben foglalkoztatottakért 1427 forint/óradíjat kérnek. A nyertes szövetkezet előnye lehetett még az is, hogy a másik nyugdíjas-szövetkezet hatnapos kiközvetítési idejével szemben egynapos határidővel biztosítja az igényelt munkára a nyugdíjasokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben