szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vége a lomha nehézfegyverek korszakának, a SpaceX szupergyors rakétákkal száll be a fegyverkezési versenybe.

Alig két hónap alatt három óriási megrendelést is kapott az amerikai hadseregtől a SpaceX magán űripari vállalkozás, és a Business Insidernek nyilatkozó szakértő szerint ezzel messze nincs vége a Pentagon és Elon Musk cége közötti együttműködésnek.

A Spacex augusztusban nyert az amerikai űrhaderő (Space Force) milliárd dolláros pályázatán rakéták fellövésére, majd alig két hónap múla egy 149 millió dolláros megállapodást ütött nyélbe a Pentagonnal olyan műholdak fejlesztésére, amelyekkel rakéták pályáját lehet a mostaninál pontosabban követni. Október 8-án pedig az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a SpaceX-szel együttűködésben olyan szállítórakéta építésén dolgoznak, amely a jelenleg használt rendszereknél többszörös sebességgel képes fegyvereket eljuttatni lényegében bárhová a világon. A Times szerint ezzel - a mostani fél nap helyett - akár egy órán belül elérhetnék Floridából Afganisztánt.  

Steve Nutt, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora szerint mindez az amerikai hadsereg azon törekvését tükrözi, hogy modernizálja a jelenleg lassú és körülményes szállítmányozást. Márpedig jelenleg ebben a szegmensben nem nagyon van alternatívája a SpaceX-nek, tekintve, hogy a hagyományos logisztikai beszállítók mennyire lomhák és drágák.

Steve Nutt szerint mindez a fegyverkezési verseny éleződését is jelzi egy olyan geopolitikai helyzetben, amiben egyre erősödnek a feszültségek az USA és más hatalmak, köztük Észak-Korea között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt