szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Már tíz magyar pálinka élvez uniós védettséget.

Az Európai Bizottság hétfői döntése szerint a "Nagykunsági szilvapálinka" védett elnevezés lett az Európai Unióban – közölte az Agrárminisztérium (AM).

A "Nagykunsági szilvapálinka" előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet, közölte a tárca.

A Nagykunságban a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva, amelyeknek a klimatikus adottságok miatt magas a cukortartalma. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából, illetve Besztercei szilvából készül. A "Nagykunsági szilvapálinka" nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed, írja közleményében a minisztérium.

A "Nagykunsági szilvapálinka" a korábban már bejegyzett elnevezések után a tizedik magyar pálinka, amely uniós oltalmat kapott. Íme a lista:

1.            Pálinka

2.            Törkölypálinka

3.            Békési szilvapálinka

4.            Gönci barackpálinka

5.            Kecskeméti barackpálinka

6.            Szabolcsi almapálinka

7.            Szatmári szilvapálinka

8.            Újfehértói meggypálinka

9.            Vasi vadkörte pálinka

10.          Nagykunsági szilvapálinka

A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké.

Legutóbb Budaörsi őszibarack elnevezést vette védelem alá az Európai Bizottság, a döntést április 19-én hirdették ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!