szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Örülhetnek a budaörsi gazdák: a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

Az Európai Bizottság hétfőn oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést – közölte az Agrárminisztérium (AM). A Budaörsi őszibarack a közlemény szerint a következőképpen ragadható meg:

  • intenzív illatú,
  • aromaanyagokban gazdag,
  • üde savassággal párosul az édes íze,
  • pirosas fedőszínű,
  • molyhos héjú,
  • a húsa nem túl kemény, állománya leveses.

A minisztérium emlékeztet, hogy Budaörsön és környékén az őszibarack-nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarackfajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettségvizsgálat és a kézi szedés során. De fontos az is, hogy a gyümölcs termőterületén jó a talaj, a magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul és az érési időszakban pedig sokat esik.

A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké. A Budaörsi őszibarack a 67. uniós oltalomba vett magyar áru, és az AM szerint további 17 új földrajzi árujelzős eljárás van folyamatban. A részletekről a gi.gov.hu oldalon ígér bővebb tájékoztatást a minisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi Nikolett - Ká Zoltán Zhvg

Mezőgazdasági kultúrsivatag lehet a Kárpát-medencéből - videó

Ha továbbra is a megszokott módon folytatódik a mezőgazdasági termelés, a termőföld elsivatagosodásához vezethet a régiónkban is. Ezt jelzi előre, hogy a Föld talajainak már csak töredéke termőképes. Ezért pedig nem csak a klímaváltozás felel, a tápanyagot és az élőhelyet biztosító talaj leromlását az emberiség okozza. Annak jártunk utána, mit lehet tenni ennek elkerüléséért.