szerző:
MTI

A Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesületének (MHKE) kilenc tagkiadója 27 új kiadvánnyal jelentkezik a karácsonyi ünnepekre – jelentették be a szervezet képviselői csütörtökön Budapesten.

A 27 új kiadvány között 13 magyar szerző műve kapott helyet, a magyar piacon a hangoskönyvek száma ezzel meghaladta a 150-et - ismertette Vajda-Mályi Zsuzsa, az MHKE elnöke.

Az új kiadványok közül kiemelte Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó című művét, amelyet a Kossuth-Mojzer Kiadó jelentetett meg, a szöveget Rudolf Péter olvassa fel. Felhívta a figyelmet a Milyen egy női mell? című Kőrösi Zoltán-regényre is, amely Bozó Andrea és Kaszás Gergő tolmácsolásában hallható.

A hangoskönyv formában megjelentett művek elsősorban világirodalmi klasszikusok, illetve ismert magyar szerzők írásai, a válogatás azonban igen szubjektív - mondta Vajda-Mályi Zsuzsa az MTI-nek.

A Hangoskönyv Kft. által kiadott Bridget Jones naplója vagy a Photogram gondozásában A bölcs Hiawatha címmel megjelent indián mesék új irányt képviselnek - jegyezte meg.

A Móra Kiadó a János vitéz kiadásával a gyerekek kötelező olvasmányát jelenteti meg, míg a Parlando Hangoskönyvkiadó CD-jén Törőcsik Mari legkedvesebb Pilinszky-verseit olvassa fel. Az egyesület legújabb tagja, a Réz és Társa Kiadó hangoskönyvének különlegessége, hogy Réz András Szorongásaim című könyvének részleteit maga a szerző mondja el.

A CD-n megjelenő irodalmi művek egyre kelendőbbek Magyarországon is, népszerűségük azonban messze elmarad a Nyugat-Európában tapasztalt trendtől. Ott a hangoskönyveket már 15 éve ismerik, Magyarországon 2003 végén jelentek meg az elő kiadványok - mutatott rá az elnök.

Vajda-Mályi Zsuzsa a hangoskönyvek terjedésének legnagyobb akadályaként azt jelölte meg, hogy a könyvesboltok egyelőre nem találták meg ezek helyét a polcokon. Szintén nehézségként említette a gyártás magas költségét, illetve a CD-k másolását. A kiadványok megítélésével kapcsolatban leszögezte: ilyet az vesz, akinek lételeme az olvasás.

A Titis Kft. Márai Sándor Harminc ezüstpénz című műve mellett a Harry Potter-sorozat első kötetét, a Bölcsek kövét adja ki. Hajós Erzsébet kiadóvezető az MTI-nek elmondta, hogy az első könyv sikerétől függően jelentetik meg a többi hat kötetet Kern András előadásában.

Németországban a hangoskönyvet eleinte a lusták olvasásának tartották az emberek, mára azonban ez a forma az időt jól kihasználók olvasása lett. Autózás, vasalás közben, tömegközlekedési eszközön és séta közben is lehet a hangoskönyv segítségével "olvasni" - említett példákat a kiadóvezető – emelte ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

Milyen a jó hangoskönyv?

Magyarországon vakoknak, Amerikában irodalmi ínyenceknek készültek az első hangoskönyvek. A műfaj legújabb darabjai idén már elárasztották a hazai "könyvpiacot", miközben az USA-ban kis híján hangoskönyv-Oscar-díjat kapott egy magyar mű.

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan