szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Doris Lessing brit írónak ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat - jelentette be csütörtökön a Svéd Akadémia. Életének magyar vonatkozásai is vannak; baloldali múltja ellenére a magyar szabadságharc 1956-os szovjet eltiprása - számos nyugati kommunista értelmiségihez hasonlóan - őbenne is súlyos politikai-érzelmi törést okozott.

© AP
A 87 éves, perzsiai születésű írót úgy méltatja az akadémia indoklása, mint "azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt, aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt".

Az indoklás szerit "az emberiséget a primitívebb életformához visszakényszerítő globális katasztrófa látomása különösen foglalkoztatja Doris Lessinget, s ez újra és újra felbukkan az utóbbi években írt könyveiben".

Ő a tizenegyedik nő, aki megkapja az 1901 óta évente odaítélt irodalmi Nobel-díjat. Regényei közül Magyarországon több is megjelent, például Az ötödik gyermek, az Énekel a fű, Az arany jegyzetfüzet, valamint Eldorádó címmel kisregények.

Az 1919-ben Perzsiában (a mai Iránban) született és Rhodesiában felnőtt írónő mindvégig az elnyomott népek és nemzetiségek szószólójaként lépett fel. 1949 óta élt Londonban, regényeit, rövid történeteit realisztikus stílusban írta, éles társadalombírálattal, illetve a kolonialista, rasszista megnyilvánulások elítélésével összekötve. Már első regényciklusa, a félig önéletrajzi ihletésű Az erőszak gyermekei (The children of violence) is ezt a felfogást tükrözte.

Életének magyar vonatkozásai is vannak; fiatalon elkötelezte magát a brit kommunista pártnak, és őszinte, baráti érzelmeket táplált a szovjet nép iránt, a magyar szabadságharc 1956-os szovjet eltiprása viszont - számos nyugati kommunista értelmiségihez hasonlóan - őbenne is súlyos politikai-érzelmi törést okozott. 1956. november 7-én Borisz Polevojnak, a Szovjet Írószövetség külügyi titkárának címzett nyílt levelet tett közzé a magyar forradalom ügyéről, aminek természetesen Moszkvában nem volt foganatja. A szovjet beavatkozás hatására kilépett a kommunista pártból.

Az irodalmi Nobel-díjat tavaly Orhan Pamuk, a török posztmodern irodalom emblematikus alakja kapta, két éve pedig -Lessinghez hasonlóan - brit író, Harold Pinter volt a díjazott.

Az idei Nobel-hét eseményeiből még a Nobel-békedíj és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjének kihirdetése van hátra. Az előbbi személyét pénteken nevezik meg a norvég fővárosban, Oslóban, a svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát a jövő hétfőn hirdetik ki.

A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden Nobel-díj mellé 10 millió svéd koronás (közel 1,1 millió eurós) pénzjutalom is jár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Pinteré az irodalmi Nobel-díj

Harold Pinter angol drámaíró kapta az idei irodalmi Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban csütörtökön kora délután a svéd királyi tudományos akadémia.

Kult

Online publikál a Nobel-díjas írónő

Elfriede Jelinek hatvanéves osztrák írónő legújabb, Neid (Irigység) című magánregényét (Privatroman) nem az írásainak kiadási jogaiért versengő könyvkiadók valamelyikénél, hanem a saját weboldalán teszi közzé, ingyenesen, bárki számára hozzáférhetően, fejezetenként, amint elkészülnek.. Nyomtatásban a könyvet nem is tervezi megjelentetni, bár, mint mondja, bárki kiprintelheti magának.

MTI Kult

Pamuk nem politizált Nobel-beszédében

Tartotta magát ígéretéhez Orhan Pamuk török író, és nem tett politikai utalásokat az irodalmi Nobel-díj közelgő átvétele alkalmából elmondott beszédében Stockholmban.

Vélemény

Irodalmi Nobel-díj: miért halogatnak?

A jelek szerint nem működik olajozottan az irodalmi Nobel-díjosztás gépezete; csütörtökre ígérik Stockholmban az idei díjazott személyének a megnevezését, noha a döntést már – a szokásoknak megfelelően - hetekkel ezelőtt meghozta az arra illetékes tizennyolc svéd akadémikus. Vajon mi a halogatás oka? Az a díj történetében még nem fordult elő, hogy a bejelentés késsen, ám hogy ezekben a napokban mi történik a kulisszák mögött, az valószínűleg sose derül ki.

MTI Kult

Kiadót vált Kertész Imre

Az író azért döntött a változtatás mellett, mert "fontos számára, hogy valamennyi műve egy tető alatt legyen összegyűjtve" - jelentette be az észak-németországi Hamburg mellett fekvő Reinbekben bejegyzett Rowohlt kiadó.

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen