szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fenti felkiáltással kommentálta egy munkás a Rákóczi téri metróépítés palánksorának vásárcsarnok felőli oldalán a hétvégén megnyitott kiállítás egyik darabját. Művészet és az utca embere 2.

A felkiáltás a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló, alább bemutatott mű, egészen pontosan ennek felirata kapcsán hangzott el, egy építkezésen részt vevő munkás szájából. 

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos

A METRO4: Palánk kortárs képzőművészeti kiállítás helyszíne a vásárcsarnok és az építési terület közötti rész (zárójelben jegyezzük meg, befogadói szempontból a négy palánksor erre legalkalmatlanabb oldala). A kiállításon tizenöt modern művészeti alkotás kapott helyet a több méteres lapokon azzal a céllal, hogy színesítse az egyébként nagy zajjal és porral járó metróberuházást.

A nonprofit kiállítás ötletgazdája és kurátora, Kerekes Anna szerint a meglepő és nem mindennapi „átmeneti térforma” kihasználásával a művészek Budapest gyorsuló átalakulására és fejlődésére kívántak rámutatni. Mint mondta, a tárlat egy „reakcióra váró kiállítás”.

A műveket tizennégy hazai kortárs képzőművész és az 1000% művészeti csoport készíti. A kiállítók egy része friss diplomás vagy végzős képzőművész, másik része széles körben, nemzetközileg elismert kortárs művész (a teljes kiállítói lista: 1000 %, Baglyas Erika, Csontó Lajos, Fekete Balázs, Gerber Pál, Hecker Péter, Hidvégi Áron, Király András, Kovács Budha Tamás, Őry Annamária, Pacsika Rudolf, Roskó Gábor, Sugár János, Szépfalvi Ágnes, Verebics Ágnes).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést