szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar művészeti jelenlét, azaz Andreas Fogarasi és műve, a Kultur und Freizeit igazi nagy elismerésben részesült a Velencei Biennálén. A legjobb nemzeti pavilonnak járó díjat a magyar pavilon vitte el.

© biennale07.hu
A Velencei Biennálék történetében idén először a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán díjat a Magyar Pavilon nyerte el Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) projektjével, Timár Katalin kurátor rendezésében. Mindez igazi nagy siker a magyar képzőművészet és nemzetközi kulturális reprezentációnk szempontjából.

“A kiemelkedő nemzeti kiállításért járó Arany Oroszlánt egy olyan pavilon kapja, ahol az építészet és a kultúrtörténet segítségével elgondolkodtató és költői kapcsolatokat hoztak létre a tartalom, a képi nyelv és a kiállítás architektúrája közt. A zsűri elismerésre méltónak tartja a művész megközelítését is, amellyel a modernitást, illetve annak utópiáit és kudarcait vizsgálja közös történelmünk kontextusában” - szól a hivatalos indoklás.

© biennale07.hu
A díjat ma délben a Biennale egyik helyszínén, az Arsenaléban, a Teatro alle Tese-ben Davide Croff, a Velencei Biennále elnöke és Robert Storr, az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora adta át dr. Petrányi Zsoltnak, a Magyar Pavilon nemzeti biztosának, Timár Katalin kurátornak és Andreas Fogarasinak.

A Bécsben élő, magyar származású, harmincéves Andreas Fogarasinak a budapesti kultúrházak világát bemutató Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című munkája egy filmciklus. A bezárt, vagy éppen működő, de a szerepvesztés jeleit mutató művelődési házak különös, időtlen helyszínekként jelennek meg a videókban. A mozgóképeket egy nagy gonddal kialakított boxban, afféle fekete dobozban tekintheti meg a néző; s noha arról, hogy mit is lát, viszonylag kevés információt kap, a munka - és természetesen a bemutatott helyek - hangulata magával ragadó. Mint ahogy rendkívül izgalmas a szecessziós magyar pavilon és benne a dobozok kontrasztja is. Fogarasi nem "rácsodálkozós" videókat készített a munkásotthonokról, művelődési házakról, kultúrotthonokról, s nem próbálta meg egzotikumokként tálalni ezeket a helyeket. A helyek szellemére volt kíváncsi, a kulturális terek változásaira, vagy éppen eltűnésére.  

© biennale07.hu
Mint emlékezetes, a Fogarasi-Timár páros pályázata második körben nyert a velenceni magyar jelenlétért kiírt versengésben. Első körben a szakmai zsűri Nemes Csaba Remake című munkáját támogatta, amely a 2006-os, őszi budapesti eseményekkel foglalkozott. Formai hiba miatt azonban a minisztérium nem hagyta jóvá a döntést; Nemes ugyanis a lehetséges egy kurátor helyett két személyt jelölt meg pályázatában.
 
A Velencei Biennále öt kategóriában kiosztott Arany Oroszlán díjait az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora, Robert Storr által felkért nemzetközi zsűri ítéli oda. A díjazottak:
Malick Sidibé – Arany Oroszlán Életműdíj
León Ferrari – a központi kiállítás legjobb művészének járó Arany Oroszlán
Emily Jacir – a legjobb 40 év alatti művésznek járó Arany Oroszlán
Benjamin Buchloh – a kortárs művészet területén tevékenykedő kritikusnak
vagy művészettörténésznek járó Arany Oroszlán
Nedko Solakov – Különdíj
Lithuanian Pavilion – Különdíj

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük