szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt hétfőn Párizsban Fejtő Ferenc magyar történész, újságíró, Kelet-Európa szakértő - közölte a családja. 98 éves volt. Antináci elkötelezettsége miatt börtönbüntetésre ítélték 1938-ban; azóta Párizsban élt. Ám folyamatosan megnyilvánult a magyar belpolitika kérdéseiben is.

Baloldali elkötelezettség

Az 1930-as évek eleje óta szocialista nézeteket vallott. Gyakorta megnyilvánult a jelenlegi magyar politikai helyzettel kapcsolatosan is.

2004 tavaszán több írótársával együtt lemondott Magyar Írószövetségi tagságáról, mondván: a szervezet választmánya nem foglalt állást a választmány egyik tagjának hol burkolt, hol nyílt antiszemita megnyilvánulásaival kapcsolatban.

Hazánkban megjelenő publicisztikáinak alaptétele, hogy a magyar szocialista–szabaddemokrata koalíciót a hazai haladó hagyomány örökösének tartja, miközben gyakran bírálja a magyar jobboldalt, főképp a Fideszt és személy szerint Orbán Viktort, visszatérően populistának nevezve az általuk nyújtott alternatívát.

Fejtő Nagykanizsán született 1909-ben;  történész, kritikus, Széchenyi-díjas író, baloldali publicista.

1929-től Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen hallgatott magyart, irodalomtörténetet és germanisztikát. Illegális kommunisták hatására egyetemistaként marxista szemináriumokat tartott, a mozgalom hozta össze József Attilával is, akinek tehetségét az elsők közt ismerte fel.

1932-ben majd egy évre börtönbe került, s tanulmányait meg kellett szakítania. A kommunista mozgalommal a szektás vezetés miatt hamarosan szakított. A marxizmus humanistább, liberálisabb változatához, a szociáldemokráciához viszont - ha kritikusan is - egész életében hűséges maradt.

József Attilával és Ignotus Pállal együtt alapítója az imperializmus- és egyben sztálinizmus-ellenes Szép Szó című irodalmi és társadalomtudományi folyóiratnak, amelynek 1935-38 között társszerkesztője volt.

1938. februárjáan jelent meg Makói beszélgetés című cikke a Népszavában, amelyben a kormány németbarát politikáját bírálta, kijelentve: a magyar „parasztság jobban ellenáll a náci demagógiának, mint a középosztály”. Másnap letartóztatták, perbe fogták és „osztályharcra való buzdítás” címén börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezett ugyan, de amikor ismerősei révén megtudta, hogy az ítélettől függetlenül internálni fogják, elhagyta az országot.

Párizsban 1938 tavaszától a Népszava akkreditált tudósítója volt, de írt a Szép Szóba, a Szocializmusba és a Korunkba is. Távozása élénk vitát váltott ki a népi írók és az urbánusok között - Fejtő ez utóbbiak közé tartozott.

A miniszterelnök közleménye
Fejtő Ferenc halálával nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében.  "Elhunyt a kortárs magyar és európai gondolkodás egyik legnagyobb alakja" - írta a kormányfő.  "Hosszú, izgalmas élettörténete egybeforrt a XX. század történetével. Ott volt, amikor a magyar szociáldemokrácia megerősödött, és akkor is, amikor egy időre úgy tűnt, elbukik. Harcolt a fasiszta diktatúra ellen Franciaországban, majd a magyarországi kommunista elnyomás emigrációba kényszerítette őt. De hazájától távol is mindenkinél elszántabban védelmezte a magyar szabadság ügyét, a demokrácia és a köztársaság eszményeit. És ott volt akkor, amikor végre megszülethetett, amiért egész életén át küzdött: a harmadik Magyar Köztársaság" - tette hozzá a miniszterelnök.
Ahhoz a párizsi baloldali emigráns csoporthoz tartozott, amely az 1950-es évek közepén a magyarországi demokratikus változásokat nem erőszakkal vagy külső nagyhatalmak diktátumával, hanem békés, fokozatosan átalakulással kívánták megoldani. 1955 májusában, Ausztria szuverenitásának visszaállítása kapcsán, Fejtő egy interjúban még úgy vélekedett, hogy a szovjetek Magyarországról történő kivonulása esetén a hazánkban jelen levő antikommunistaság antiszemita hangsúlyt kapna, ami súlyos rendzavarásokhoz, pogromokhoz és fasiszta jellegű államcsínyekhez vezetne.

Az 1956-os forradalomról írt könyve (La Tragédie hongroise), Jean Paul Sartre előszavával, 56 végén jelent meg Párizsban.

1972 és 1982 között a párizsi Politikai Tanulmányok Főiskoláján a Szovjetunióval és Kelet-Európával kapcsolatos szemináriumok igazgatója.

A Francia Becsületrend kitüntetettje lett 1988-ban. 1989 júniusában, Nagy Imre és társai újratemetésére jött először haza Magyarországra.

Könyvei számos nyelven megjelentek, így franciául, németül, angolul, olaszul, magyarul, lengyelül, bolgárul és japánul. 2006-ban két könyve is megjelent magyarul József Attiláról és a költő összes műveinek német kiadásához is ő írt előszót.

(A Wikipedia alapján)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Fejtő Ferenc: hazugság, hogy Károlyi előfutára a kommünnek

Károlyi Mihály szerepe teljesen meghamisítva jelenik meg a magyar történelemben - hangoztatta Fejtő Ferenc Párizsban élő történész az MTI-nek. Károlyi meggyőződéses pacifista volt, de nem fogadta el az Antant békediktátumát. Fejtő szerint veszélyesek a jobboldal történelmi nosztalgiái.

MTI Kult

Fejtő bíróságon védené önmagát és József Attilát

Fejtő Ferencnek eltökélt szándéka bírósághoz fordulni, ha nem vágják ki Cserépfalvi Katalin rá vonatkozó rágalmazó szavait a Jelenszki István rendezte József Attila-dokumentumfilmből - erősítette meg a Párizsban élő történész, író csütörtökön.

MTI Itthon

Fejtő: Magyarország középhatalommá válhat Európában

Nyugat-Európából nézve a mai magyar fiataloknak kell helyet biztosítani ahhoz, hogy a stratégiailag, földrajzilag, kulturálisan és történelmével kiemelkedő helyet betöltő országukat a kelet-nyugati és észak-déli viszonyban középhatalommá tegyék Európában - véli Fejtő Ferenc történész, író-újságíró a Libération című párizsi napilapban hétfőn közölt elemzésében.

MTI Kult

Fejtő: különleges jelenség volt Faludy

Az életének 96. évében elhunyt Faludy György szellemisége, szókimondó nyíltsága mély nyomokat hagyott kortársaiban, a nyilatkozó pályatársak a saját életútjukra gyakorolt hatásáról is vallottak szombaton.

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk

Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből