szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfogadta az országgyűlés a felsőoktatási törvénymódosítását, amelynek értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Mindezzel lehetővé válik, hogy egy olimpiai érem tulajdonosa egyetemi tanár legyen akkor is, ha ehhez nincs meg a képesítése, például doktoi címe, ami szükséges lenne.

Eldőlt, a kormány szeretné esetenként maga eldönteni, ki kapjon a tudományos fokozatokkal egyenértékű – s így például felsőoktatási intézményvezetői pozícióra is jogosító – címet. Az ötletet Pósán László fideszes képviselő futtatta meg egy módosító indítvány formájában úgy két hete, ám akkor ezt visszavonta, mondván: kezdeményezése házszabályellenes lenne. Most azonban a parlament elfogadta az oktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Utóbbi elsősorban Kossuth-díjra vonatkozik, de ezt bármely, kormányrendelettel adományozott díj is kiválthatja.

Mindezek alapján a hvg.hu összeállított egy – távolról sem teljes – listát azokról, akikből e művi úton válhat professzor.

1. Mocsai Lajos 

©

A javaslatot eleve "lex Mocsai"-ként emlegették, hiszen egyik élharcosa volt annak, hogy a Testnevelési Fősikola váljon önálló egyetemmé, sokan pedig őt jósolják annak élére. Pénteken a képviselők döntöttek a TF önállósodásáról is, neki azonban önéletrajza alapján nincs meg az egyetemi tanári címhez szükséges képesítése. De mint tudjuk, ha az elfogadott módosítás hatályba lép, ez már nem akadály. 

2. Schmitt Pál 

©

A volt köztársasági elnök neve elől eltűnt a „Dr”, hiszen a hvg.hu cikkei nyomán bebizonyosodott, hogy a disszertációját plagizálta, így a címet 2012-ben visszavonták tőle. Az új elképzelések szerint azonban – hiszen a párbajtőrcsapat tagjaként kétszer is olimpiai bajnok volt – nem kell megírnia a beígért önálló disszertációját, újra kvázidoktorrá emelheti a politika.

3. Vidnyánszky Attila

©

A Nemzeti Színház igazgatója a színészképzésben is a legmagasabbra tör. Ez régi terve: ma is rektorhelyettes a Kaposvári Egyetemen, de volt már intézetvezető is – elvileg mindkettőhöz minimum PhD-fokozatra volna szükség. Egy ilyen rendszerben a 2011-ben megkapott Kossuth-díjával könnyen kiváltható lenne az a fránya tudományos fokozat.

4. Balázs Péter 

©

Egyelőre a Vígszínház vezetésének elnyerése a célja a 2012-ben Kossuth-díjat kapó színész-rendezőnek, de ha netán egy – többek közt Kerényi Imre által sokat hangoztatott – újjászervezett színészképzésben is szerepet szán magának (vagy neki a kormányzat), akkor jól jöhet a könnyen ölébe hullt tudományos fokozat.

5. Kovács Ákos

©
A „nemzeti oldal” által a tenyerén hordozott popzenész fellépéseit eddig csak busás állami pénzekkel, megbízásokkal bombázták. Az egykori Bonanza-frontember 2012-ben a Kossuth-díjat is megkapta, ami az eredetileg közgazdász végzettségű zenésznek már-már tudományos fokozatot jelenthet. Mondjuk egy zeneakadémiai, vagy egy egyetemi rock-tanszaki katedra elől is elhárulhatnának a jogi akadályok, ha Ákos aspirálna ilyenre.

6. Bárki, akit jutalmazni szeretetne a kormány.

Tényleg bárkit, aki rendelkezik valamilyen diplomával, a doktori címmel egyenrangú tudományos fokozat birtokosává tehet a kormány. Innen kezdve ez lényegében csak Orbán Viktoron múlik.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

Videó: Az Oppo is megmutatta, hogyan tölti távolról a telefont

Videó: Az Oppo is megmutatta, hogyan tölti távolról a telefont

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások