szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Videoton egykori Color Star tévéi közül több is kigyulladt. Az ügyben Dömsödi Gábor nyomozott annak idején tévériporterként, és egy 1987-es operatív jelentés szerint ez nagyon nem tetszett az állambiztonságnak. Sőt, azt állították, hogy a tévés komoly kárt okozott a munkájával.

Az első magyarországi színes tévék nemcsak méretükben tértek el a manapság megszokott lapos tévéktől. A Videoton Color Star márkanevű készülékei között tűzveszélyesek is voltak, több kigyulladt. Dömsödi Gábor a 168 Óra riportereként kezdett foglalkozni az üggyel.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalán tettek közzé részleteket az üggyel foglalkozó, 1987-es operatív jelentésből, amelyet a Blikk is idézett.

A már polgármesterként tevékenykedő Dömsödi a lapnak azt mondta: hiába írt leveleket a Videoton illetékeseinek, nem kapott választ a kérdéseire. Az áttörést végül a szilveszteri tévéműsor hozta meg, ahol riporterként dolgozott. Aznap este is kigyulladt egy Color Star, és a szerkesztő kitalálta, hogy vigyenek egy új tévét a károsult családnak. A helyszínen azonban kiderült, hogy az egész lakás kiégett, vagyis nagyobb a baj, mint hitték.

Mivel az egész ország nézte a műsort, a problémát már nem lehetett szőnyeg alá söpörni. Az újév első napján rendkívüli Videoton-sajtótájékoztatót hívtak össze, később pedig kivonták a forgalomból a Color Starokat.

Az állambiztonságnál nem örültek túlzottan a robbanó tévék ügyében végzett tényfeltárásnak. Az erről szóló jelentésben azt állították, hogy az érintett színes készülékek meghibásodása során keletkezett tűzeseteket „a sajtó képviselői rosszindulatú, helytelen beállításban tüntetik fel a közvélemény előtt”.

A magyar elektronikai ipar vezetői úgy látták, hogy a kampánynak beláthatatlan következményei lehetnek, mert a nyugati sajtó is felfigyelt az ügyre, és a tévéket Nyugaton is el akarták adni.

„A sajtókampány a Videotont olyan vállalásba hajszolta, mely a gyárnak – ezzel a népgazdaságnak – 500 millió forint kárt okozott” – fogalmaztak a jelentésben.

A nyilvánosságra került iratokból nem derült ki, megbüntették-e végül Dömsödi Gábort. Az egykori riporter és műsorvezető is úgy emlékszik, hogy nem kapott fenyítést, a főnökei meg tudták védeni.

Volt, aki már a jelentés előtt beperelte a Videotont, mert a felrobbant Color Star miatt az egész lakás leégett. A Legfelsőbb Bíróság egyik 1985-ös ítéletében meg­osztotta a felelősséget a gyártó és a készülék tulajdonosa között. Azzal érveltek, hogy a kiégett lakás bérlője is hibás volt, mert a tévét hosszabb időn át felügyelet nélkül bekapcsolva hagyta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen