szerző:
csunderlik

Ha a „világszínvonalúnak” beígért Tények „megújult”, akkor Leonyid Brezsnyev egy mindig átváltozó David Bowie - ez akkora tény, minthogy egy terhes férfi madarat szült.

„Meghalt! „Megvakult! „Szörnyethalt!” A francia elnökválasztásról, a szíriai polgárháborúról vagy az űrkutatás áttöréseiről semmit nem tudunk meg, de ha a TV2 híradóját fogyasztjuk, retteghetünk attól, mikor esik fejünkre egy állványról leszédült ittas feketemunkás.

Amikor elindították a Nyugatot, vagy felépítették az Országházat, még jelentett az a szó valamit Magyarországon, hogy „világszínvonal”. Aztán amikor a lila, sárga és piros öltönyökben parádézó Friderikusz Sándor beszélt a „korszellemről” 1992-ben, és aztán az alternatív szexuális magatartásokat sokkterápiával népszerűsítő Bimby rollerezett be a stúdióba, már elbizonytalanodhattunk.

És most, hogy a „világszínvonalúként” eladott Tényekben arról hallunk vezető anyagként, hogy „magas sarkút és miniszoknyát viselt a kézrátétellel gyógyító orvos” egy olyan Isten háta mögötti faluban, ahová a Sátán se tette be a lábát azóta, hogy kiűzték az exercise bookot emlegető Ferikéből, végleg itt a post truth. Hát ilyet nem látunk a CNN-ben.

©

Persze lehetséges, hogy a Tények szerkesztői és az azbesztarcú műsorvezetők, az adásban látott pokoli tarlótűznél is többet égő Gönczi Gábor és Marsi Anikó a miniszterelnök filozófiáját tették magukévá, és mostantól már nem követjük, hanem diktáljuk a trendeket. Például úgy, hogy a Csongrádi Hírektől átvett anyagot nevezik ki „világszínvonalnak”. Merésznek merész, akár pár manó és pár doboz sör után sasszézni egy renoválandó homlokzat állványzatán, csak hát akkora aránytévesztés, minthogy a feleségét fegyverrel fenyegető mezőcsokonyai férfiért nyolc TEK-furgont és tíz rendőrautót küldtek ki. Csoda, hogy ilyen felhajtás közepette a felzaklatott helyiek a kocsmában várták meg a túszdráma végét? (Ha érdekli a végkifejlet, a teletext 888. oldalán olvashatja el, mert összenő, ami összetartozik.)

Szóval, míg az M1 híradója az ötvenes éveket idéző termelési hírekben tudósít a béke frontja mindennapi csatáiról és a nemzeti együttműködés köztünk élő hőseiről, a „Rejtőzködő milliárdosokról” szóló tavalyi audiovizuális körömletépés óta a kormánykommunikáció másik, mosdatlanabb szájának tekinthető Tényekben továbbra is a pitavalhírek dominálnak. És hiába a szuper led-fal, a legtöbb riportból árad a hagyma-, pia- és vérszag. Disznóvágás ez, nem híradó. Olyan, mint egy varánuszt krokodilnak néző ittas tanárral tett látogatás az Állatkertben: hülyébbek leszünk tőle, mint amilyenek előtte voltunk.

A „világszínvonal” mellett az „exkluzívet” is sikerült inflálni az Oscar-gála estjén, mert „a Mindenki rendezője, Deák Kristóf exkluzív interjút adott a Tényeknek” beharangozással kezdődő riport enyhén szólva sem a Playboy Lennon-interjúja volt. Mire észrevettük, hogy elkezdődött, már véget is ért, másfelől pedig a Deák Kristóf + interjú keresőszavakra pontosan 51400 találatot adott ki vasárnap este a Google, tehát nem Deák Kristóf a magyar film eddig megközelíthetetlen Kurtz ezredese, akihez csak most hajózott föl a Tények tudósítója a Nung folyón.

Nem volt a Tények riportjaiban semmi látnivaló, és ezzel maguk a híradó feliratozói is tisztában lehettek, mert amikor a budapesti kátyúkról szóló, kizárólag a kremlinológiai elemzők számára érdekességet rejtő tudósításban a riporternő beleállt az állítólag bokamélységű gödörbe, az illusztrációnak szánt mutatványt végig kitakarta a „Bokáig érő kátyúk az utakon” felirat. Elüthetnénk azzal, hogy egy David Copperfield-paródiát láttunk, de inkább arról van szó, hogy a nagy szavakat dobáló Tények annyit nyújtott a bombasztikus beharangozás után, mint egy vidéki városba érkező koszlott vándorcirkusz.

©

A Tények felirataival kapcsolatban amúgy más aggályok is felmerültek, mert nem tekinthető feltétlenül szakmailag korrektnek, hogy egy három sebesültet követelő németországi ámokfutás képei alatt a New Orleans-i teherautós gázolásra vonatkozó „Karneváli tömegbe hajtott, 28 sérült” cím szerepelt. Persze ha az volt a cél, hogy minél jobban összeszarjuk magunkat, mindjárt érhető.

A „Beköszöntött a tavasz!” című hóvirágriportban (ennek a műfajnak konkrétan csak sztálinista diktatúrákban lenne szabad léteznie) elhangzó, „az első fekete gólya, Tóbiás is megérkezett” információval végre a migránsválsághoz is megérkeztünk, mert persze, hogy támadnak a gólyakalifák! „Nincs vihar a Földközi-tengeren, így elindult egy újabb roham” – írják ki alul az Európai Unióba ezrével érkező menekültekről, és már szinte látom, hogy úgy tapadnak a TV2 vezérlőjében az időjáráshírekre, mint A halál 50 órája Wehrmacht-parancsnokai a legészakibb norvég meteorológiai állomás jelentéseire.

Összességében negyven percet kellett várni, hogy végre bokáig beleállhassunk a politikai hírekbe, márpedig ennyire lassan még Mundruczó Kornél Deltája se indult be. Magától Gréczy Zsolt egykori Pa-dö-dő-szövegírótól és jelenbeli DK-szóvivőtől tudhatták meg a TV2 nézői, hogy „Botka és az MSZP maga a probléma”, hogy aztán Szigetvári Viktor elmondhassa, hogy szerinte Gyurcsány is probléma, miután már igazi felüdülésként hatottak a brazíliai iszapfesztivált bemutató záró képek.

A „Magyarország legjobb híradóját” jelképezni hivatott T betűről az Aczél-korszakot felidéző „tűrt, tiltott és támogatott” jelszavakon túl ezúttal se juthatott eszünkbe más, mint a zsákutca. El ne higgye senki, hogy ez a világszínvonal, mert akkor tényleg vége Magyarországnak. Jó estét!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát

Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát

Halálos baleset volt Somogyban

Halálos baleset volt Somogyban

Közel száz ember fagyott halálra január közepéig

Közel száz ember fagyott halálra január közepéig

Holtestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

Holtestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

Az író, aki megalkotta a Galaktikus Birodalmat

Az író, aki megalkotta a Galaktikus Birodalmat