szerző:
Tetszett a cikk?

Elvis Presley, egy 18 éves teherautósofőr bement egy stúdióba, csak, hogy ajándékot készítsen az édesanyjának. A többi meg történelem.

65 éve, 1953. július 18-án történt, hogy egy fiatal, 18 éves teherautósofőr, bizonyos Elvis Presley bement a memphisi Union Avenue 706 alatti Memphis Recording Service nevű stúdióba, azaz Sam Phillips Sun Records kiadójának helyiségébe, hogy ajándékdalokat vegyen fel az anyukájának. Egy szál gitárral két dalt rögzített.

A My Happiness és a That’s When Your Heartaches Begin című számok felvételéért és a két 10 inches acetátlemezért összesen 3,98 dollárt fizetett. A következmények ismeretében, azon túl, hogy örömet szerezhetett a dalokkal, megérte a befektetés.

A történet csavarja, hogy maga Sam Phillips, a stúdió- és kiadófőnök azon a napon nem volt a házban; asszisztense, bizonyos Marian Keisker vezette a felvételt. Megkérdezte Elvist, hogy milyen zenét játszik – „Mindenfélét éneklek”, mondta Elvis –, és kihez hasonlít az, ahogy énekel, amire a fiatal énekes azt válaszolta, hogy „Senkire sem hasonlítok”.

És itt indult minden. Keiskernek jó füle volt, elrakta a felvételeket a stúdió és a főnöke számára is, meg is mutatta azokat Phillipsnek, aki korábban már többször kijelentette, hogy az akkoriban még „race musicnak” nevezett rhythm and blues – mai fordulattal – áttörhet a mainstreambe, „ha talál egy fehér embert fekete hanggal”.

Hát megtalálta. Elvis Presley első Sun Records-os kislemeze, a That’s All Right majdnem pont egy év múlva, 1954. június 19-én jelent meg.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A cserdi kérdés, amely mindenkit foglalkoztat: vétkes vagy áldozat Bogdán László?

A cserdi kérdés, amely mindenkit foglalkoztat: vétkes vagy áldozat Bogdán László?

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google