szerző:
hvg.hu

Túl sok vodka-martinit iszik a titkosügynök. Na de mennyi is az annyi?

Komoly alkoholproblémái vannak James Bondnak az új-zélandi Otago Egyetem közegészségüggyel foglalkozó munkatársai szerint.

A kutatók azt követően jutottak erre a megállapításra, hogy analizálták az összes James Bond-filmet, szerintük a brit kém krónikus alkoholfogyasztó. A Medical Journal of Australia szaklapban publikált tanulmányuk kitér arra, hogy James Bondot összesen 109 alkalommal láthattuk a vásznon alkoholt inni, filmenként átlagosan 4,5 alkalommal nyúlt a titkosügynök italhoz. Egyszerre a legtöbb alkoholt a Daniel Craig alakította főszereplő A Quantum csendjében fogyasztotta, a 2008-as filmben James Bond a repülőn ülve 24 egység alkoholt öntött magába, ami elég durván megdobhatta a véralkoholszintjét.

A kutatók nem álltak meg az elfogyasztott italok számolgatásánál, hanem elővették a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvének (DSM) ötödik kiadását, hogy megnézzék, milyen viselkedésbeli jellemzők utalnak a 007-es alkoholizmusára. Azt találták, hogy az alkoholizmus 11 kritériuma közül legalább hat igaz rá.

A kutatók megjegyezték azt is, hogy James Bond munkáltatójának, az MI6-nek is oda kellene figyelnie a titkosügynöke egészségi állapotára, az őt érő stressz szintjét csökkentenie kellene, segítséget kellene nyújtania neki, de legelső sorban M-nek nem szabadna alkoholt adnia Bond kezébe a munkahelyén.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó